Welke regeling geldt voor mijn adres?
Op deze pagina op onze website staat een handig overzicht van alle regelingen die gelden voor het aardbevingsgebied.
Meer weten over de regelingen uit de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020? Kijk dan op de website van Nationaal Coördinator Groningen.
Tot wanneer zijn de subsidies uit de bestuurlijke afspraken beschikbaar? En is er een maximum budget? Oftewel: moeten we opschieten met het aanvragen van de subsidies?
Er is geen maximum budget voor de subsidies voor inwoners die in het versterkingsprogramma van NCG zitten (blok A, B en C). Dat betekent dat je geen haast hoeft te maken met het aanvragen ervan. De subsidiepotten sluiten in 2026, dus je moet de subsidie wel voor de deadline aanvragen. Voor blok A en C is die deadline 31 mei 2026 en voor blok B is die deadline 15 november 2026. Het vrij te besteden bedrag van 13.000 euro voor blok A kan aangevraagd worden tot en met 1 juli 2026.
Voor inwoners die niet in het versterkingsprogramma van NCG zitten (blok E), is het subsidiebudget opgehoogd met 250 miljoen euro. Dat betekent dat iedereen die voor deze subsidie in aanmerking komt, de subsidie kan aanvragen. Voor 1 mei 2022 wordt meer bekend over waar en wanneer de subsidieregeling weer opent.
Mijn huis is al wel opgenomen, maar nog niet beoordeeld. Ik wil graag wachten op die beoordeling voordat ik de subsidie aanvraag, zodat ik de eventuele versterking van mijn huis kan combineren met andere werkzaamheden. Kan dat?
Ja, dat kan. De subsidies voor inwoners die in het versterkingsprogramma zitten, zijn aan te vragen tot en met 2026. We verwachten dat alle adressen die nog beoordeeld moeten worden, in 2022 opgenomen worden. Het streven is om ook de beoordeling zoveel mogelijk in 2022 op te leveren.
Het is erg druk in de bouw. Daardoor kan het heel lang duren voordat je een offerte krijgt voor het verbeteren en verduurzamen van je huis. En het duurt nog langer voordat de daadwerkelijke werkzaamheden plaatsvinden. Dat maakt het aanvragen en besteden van de subsidies lastig. Is hier een oplossing voor?
Voor het aanvragen van de subsidies is niet per se een offerte nodig. Een schatting van de kosten is ook mogelijk. Wil je de subsidie gebruiken voor het verduurzamen van je huis? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met het Regionaal Energieloket. Zij kunnen je ook helpen met het maken van een kostenplaatje. De subsidies voor huizen die in het versterkingsprogramma zitten, zijn aan te vragen tot en met 2026. Daarnaast is er even tijd voor het uitvoeren van de maatregelen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, namelijk drie jaar. Verder schatten we in dat er meer ruimte komt voor het besteden van de subsidies als blijkt dat Groningers de subsidie niet op tijd kunnen gebruiken.
Waarom zijn er huizen geselecteerd voor maatwerk (blok B)?
Om verschillen te voorkomen tussen huizen die in hetzelfde dorp, in dezelfde wijk of in dezelfde straat staan. Die verschillen kunnen ontstaan als er voor het ene huis wél een ingrijpend versterkingsadvies is, maar voor het andere huis niet. Dit komt omdat bij woningen die eerder op veiligheid zijn beoordeeld, andere inzichten zijn gebruikt. Inzichten die nog uitgingen van een hogere gaswinning en een grotere kans op zware aardbevingen. Eigenaren van huizen die met de oude inzichten zijn beoordeeld (NPR:9998:2018 tijdvak 2 of een eerdere versie van de NPR:9998), kunnen ervoor kiezen om hun huis opnieuw te laten beoordelen met de nieuwe inzichten. Zij komen dan in aanmerking voor een vergoeding van 30.000 euro. Om verschillen te voorkomen met huizen die beoordeeld worden volgens de nieuwste inzichten, hebben deze eigenaren recht op dezelfde vergoeding.
Eigenaren van woningen in blok B kunnen niet kiezen voor een beoordeling op basis van de oude of de nieuwe inzichten. En dus zijn er alsnog verschillen met woningen uit blok A, die deze keuze wel hebben. Waarom krijgt categorie B niet alsnog de keuze voor een beoordeling op basis van oude of nieuwe inzichten? De opnames voor deze categorie zijn in de meeste gevallen namelijk uitgevoerd toen de oude inzichten nog gebruikt werden. Zijn de regels op deze manier niet aangepast tijdens het spel?
Dit is inderdaad een lastige discussie geweest tijdens het maken van de afspraken over het vervolg van de versterking. De gaswinning neemt af en daarmee nemen ook de risico’s op (zware) aardbevingen af. Dit inzicht wordt meegenomen in het beoordelen van de aardbevingsbestendigheid van woningen. Er moest ergens een grens getrokken worden. Daarom is besloten om woningen waarvan het versterkingsadvies nog niet klaar was (of bijna klaar was) tijdens het maken van de bestuurlijke afspraken (op 6 november 2020) te beoordelen volgens de nieuwste inzichten.
Wat betekent 'maatwerk' en 'soms krijgen eigenaren de mogelijkheid om te kiezen voor een aanvullend pakket (versterkings)maatregelen'?
De gemeente heeft de ruimte om huizen die in blok B (maatwerk) vallen, in plaats van de vergoeding van 30.000 euro die ook voor blok A geldt, een pakket aan extra (versterkings)maatregelen aan te bieden. Dat pakket aan (versterkings)maatregelen is ongeveer hetzelfde is als de maatregelen die worden uitgevoerd bij vergelijkbare woningen in blok A die dicht in de buurt van de woningen in blok B staan. Dit is echter geen regel, maar een uitzondering. Voor Oldambt is de inschatting vooralsnog dat dit niet aan de orde is. Woningen uit blok A en B zijn in Oldambt namelijk niet of heel beperkt als vergelijkbaar aan te merken.
Ik heb mijn woning verkocht. Waarom kom ik niet in aanmerking voor de vergoeding van 13.000 euro?
De voorwaarde van de regeling is dat je op het moment van aanvragen eigenaar bent van de woning.
Waarom is de subsidie van 10.000 euro in een bepaald gebied aan te vragen?
De subsidie van 10.000 euro is onderdeel van de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020. Die afspraken zijn gemaakt vanwege een verandering in de versterkingsoperatie. Sinds het najaar van 2020 worden huizen die in het versterkingsprogramma zitten, beoordeeld volgens de nieuwste inzichten. Die inzichten houden rekening met het stoppen van de gaswinning. Experts verwachten dat daardoor de kans op (zware) aardbevingen afneemt. En dus dat de veiligheid van de huizen in het aardbevingsgebied toeneemt. We zien dat dit in Oldambt inderdaad het geval is: de huizen die nu worden beoordeeld volgens de nieuwste inzichten, zijn bijna allemaal op norm. Dat betekent dat ze aan de landelijk geldende veiligheidsnorm voldoen en dus niet versterkt hoeven te worden.
Voor inwoners die in het gebied wonen waar de versterkingsoperatie plaatsvindt, was het lange tijd onduidelijk of hun huis wel of niet aan de versterkingsoperatie toegevoegd zou worden. Pas sinds het invoeren van de nieuwste inzichten is duidelijk dat er geen nieuwe huizen uit de risicoanalyse naar voren komen die onderzocht moeten worden op aardbevingsbestendigheid.
De subsidie van 10.000 euro is een vorm van een tegemoetkoming voor huiseigenaren die in het versterkingsgebied wonen, omdat zij onderhoud en energiebesparende maatregelen misschien hebben uitgesteld. Deze subsidieregeling heeft dus een relatie met de versterkingsopgave. Daarom is een gebied gekozen waar versterking plaatsvindt. Dit gebied blijkt sterk overeen te komen met het gebied waarin de Waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen geldt. Daarom hebben de rijksoverheid en de regio besloten om dit gebied te gebruiken voor deze subsidieregeling. De drie postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt zijn aan dit gebied toegevoegd, omdat hier ook huizen worden versterkt.
Hoe komt het dat eigenaren van huizen met bevingsschade niet in aanmerking komen voor de 10.000 euro subsidie en huizen zonder aardbevingsschade wel?
De subsidie van 10.000 euro is voor eigenaren die lange tijd niet wisten of hun huis onderdeel zou worden van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. De subsidie is een vorm van een tegemoetkoming omdat deze eigenaren onderhoud en energiebesparende maatregelen misschien hebben uitgesteld. Deze subsidieregeling heeft dus een relatie met de versterkingsopgave. Daarom is een gebied gekozen waar versterking plaatsvindt. Het melden van schade en de bijbehorende vergoedingen staan los van deze subsidieregeling.
Als ik me aanmeld bij het Loket opname op verzoek, kom ik dan in aanmerking voor de hogere subsidiebedragen omdat mijn huis dan onderdeel is van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen?
Nee, als je huis via het Loket opname op verzoek wordt opgenomen in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen, kom je niet in aanmerking voor hogere subsidiebedragen. Deze subsidieregeling geldt namelijk voor gebouwen die op of voor 6 november 2020, de datum van de bestuurlijke afspraken, onderdeel waren van het versterkingsprogramma. De subsidies zijn bedoeld om inwoners tegemoet te komen die al lang wachten op duidelijkheid over de veiligheid van hun huis en daardoor het onderhoud aan hun huis misschien wel hebben uitgesteld. Je maakt uiteraard wel aanspraak op de 10.000 euro als je aan de voorwaarden van deze regeling voldoet. Inwoners met erkende aardbevingsschade van 1.000 euro of meer komen in aanmerking voor de Subsidie Waardevermeerdering van maximaal 4.000 euro.
Mijn woning is nog niet opgenomen, maar ik heb al wel een brief gekregen over de subsidie voor het verduurzamen en verbeteren van de woning. Wordt mijn woning dan nog wel opgenomen?
Ja, alle woningen die in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zitten, worden opgenomen.
Kun je bij het gebruik van de subsidies werken met eigen aannemers of wordt er een aannemer toegewezen?
De keuze van de aannemer is vrij. Er wordt dus geen aannemer toegewezen.
Ik wil gaan verbouwen of ik heb eerder al maatregelen genomen voor het verbeteren en verduurzamen van mijn huis. Kan ik de subsidie dan met terugwerkende kracht aanvragen?
Ja, dat kan. Alle maatregelen voor het verbeteren en verduurzamen van de woning die zijn betaald ná 6 november 2020 (de datum van de bestuurlijke afspraken over de versterking) kunnen, ook met terugwerkende kracht, worden betaald met het geld uit de subsidieregelingen. Dit geldt voor alle blokken.
Zijn de subsidieregelingen alleen bedoeld voor woningen? Of ook voor andere gebouwen?
De subsidieregelingen voor blok A, B en C zijn bedoeld voor alle gebouwen die horen bij het adres dat in het versterkingsprogramma van NCG zit. De subsidieregeling voor blok E geldt voor particuliere eigenaren van gebouwen die bestemd of mede bestemd zijn voor bewoning en voor eigenaren met een bedrijf aan huis.
Zijn er aparte regelingen voor erfgoedpanden, zoals monumentale of karakteristieke panden?
De subsidieregelingen voor het verduurzamen en verbeteren van woningen gelden ook voor erfgoedpanden. Daarnaast zijn er verschillende andere regelingen voor het onderhoud, herstel en/of de restauratie van erfgoedpanden. Een overzicht van deze regelingen staat op de website van het Erfgoedloket Groningen: https://erfgoedloketgroningen.nl/kennisbank/subsidies-en-financiering/
Zijn er aparte regelingen voor bedrijfspanden?
Ook voor bedrijfspanden (in de blokken A, B en C) die in het versterkingsprogramma van NCG zitten, kan subsidie worden aangevraagd. Bedrijfspanden die niet in het versterkingsprogramma van NCG zitten, komen niet in aanmerking voor de subsidie van 10.000 euro. Die subsidie is alleen bedoeld voor woonhuizen, gebouwen die mede bestemd zijn voor bewoning en eigenaren met een bedrijf aan huis.
Kun je, naast het aanvragen van de subsidieregelingen uit de bestuurlijke afspraken, ook de Subsidie Waardevermeerdering van 4000 euro bij SNN aanvragen?
Ja, dat kan. De subsidieregelingen die zijn opgesteld naar aanleiding van de bestuurlijke afspraken staan los van de Subsidie Waardevermeerdering, die geldt voor woningeigenaren met erkende aardbevingsschade. Meer informatie over deze subsidie staat op https://www.snn.nl/particulier/subsidie-waardevermeerdering.
Gelden de subsidieregelingen ook voor huurders?
Nee, de subsidieregelingen gelden alleen voor huiseigenaren. Huur je een woning van een particulier? Maak dan afspraken met de eigenaar over de eventuele inzet van de subsidie. Huur je een woning van een woningcorporatie? Dan heb je als het goed is inmiddels een vrij besteedbaar bedrag van 750 euro van je woningcorporatie ontvangen. Woningcorporaties krijgen ook geld van de Rijksoverheid om hun woningen op te knappen en te verduurzamen.
Hebben de subsidieregelingen invloed op mijn uitkering, huurachterstand of andere schulden?
De subsidies en vergoedingen tellen niet mee voor de inkomstenbelasting. Het kan wel zijn dat je voor vermogensbelasting boven een grensbedrag uit komt en daar dus belasting over moet betalen. Als je van de gemeente Oldambt een bijstandsuitkering krijgt, heeft de vergoeding geen invloed op de hoogte van je uitkering. Maak wel altijd een melding bij de gemeente van het feit dat je een vergoeding krijgt, zodat we er rekening mee kunnen houden. Woningcorporaties hebben aangegeven dat ze de vergoedingen niet inzetten om huurachterstanden weg te werken.
Krijg je een uitkering van een andere instantie? Of heb je schulden of heb je te maken met een bewindvoerder of deurwaarder? Dan kun je het beste zelf navragen bij de desbetreffende instanties wat dit betekent.
Ben je verplicht om de subsidies uit de bestuurlijke afspraken aan te vragen? En moet je bij het aanvragen de volledige bedragen aanvragen?
Je bent niet verplicht om de subsidies uit de bestuurlijke afspraken aan te vragen. Ook hoef je niet het volledige subsidiebedrag aan te vragen. De hoogte van het subsidiebedrag is namelijk afhankelijk van hoeveel geld je investeert om je woningen te verduurzamen en/of te verbeteren. De vergoeding van 13.000 euro voor eigenaren uit blok A en blok B staat wel vast. Hierbij is het dus niet mogelijk om een lager bedrag aan te vragen.