Wandelen en fietsen

In het Oldambt is het prachtig fietsen en wandelen. De omgeving biedt veel afwisseling: een gevarieerd landschap, leuke plaatsen, prachtige natuurgebieden, bossen, historische boerderijen, molens en tal van andere bezienswaardigheden.

Via talrijke fietspaden en langs bewegwijzerde routes is het Oldambt al fietsend en wandelend te verkennen. In het gebied staan op verschillende plaatsen Toeristische Overstap Punten, de zogenoemde TOP’s. Bij een TOP kunt u de auto parkeren en verder met de fiets of te voet Oost-Groningen verkennen.

Landelijke fietsroutes (LF-routes)

LF-routes vormen het landelijke hoofdnet voor de recreatieve fietser. De LF-routes zijn met name geschikt voor een meerdaagse fietstrektocht. Ze zijn echter ook prima voor dagtochten te gebruiken.

De LF-routes zijn te volgen via routebeschrijvingen en kaarten. Een groot aantal LF-routes – ruim de helft – is ook bewegwijzerd. In twee richtingen geven wit-groene routeborden het routenummer en de naam van de route weer. De LF9 Normaal Amsterdams Peil - route gaat van Bad Nieuweschans naar Breda en geeft globaal de kustlijn van Nederland weer als er geen dijken en duinen zouden zijn.

Een andere lange afstand fietsroute die door het Oldambt kronkelt is de LF 10 Waddenzee route. Vanaf Callantsoog, over de afsluitdijk, langs de Friese terpen en de Groningse wierden eindigt de route in Bad Nieuweschans.

Oplaadpunten elektrische fietsen

Hieronder vindt u een overzicht van elektrische oplaadpunten voor fietsen.

  • Trefpunt, Hoofdweg 109, 9684 CC Finsterwolde
  • Cafetaria Maintebos, Sint Vitusholt 135 9674 AJ Winschoten

Kleurfietsen

Het Blauwe Lint, een vereniging van toeristisch recreatieve ondernemers om de Blauwe Stad heeft het “kleurfietsen” ontwikkeld. Meer dan 200 kilometer bewegwijzerde routes voeren u door het Oldambt. U fietst van kleurpunt naar kleurpunt en op elk kleurpunt kunt u het vervolg van de route bepalen. Alle routes zijn voorzien van kleurfietsborden.

Meer informatie of een routekaart?

Ga naar http://www.blauwelint.nl en kies voor kleurfietsen. Hier vindt u onder meer de routekaart die u kunt uitprinten.

Over de grens

Het Oldambt grenst aan de oostkant aan de Duitse deelstaat Niedersachsen. Samenwerking tussen de regio’s in dit grensgebied heeft onder andere geleid tot twee grensoverschrijdende bewegwijzerde fietsroutes:

  1. De Internationale Dollard Route.
    Deze route voert u in een paar dagen door het bijzondere landschap van de Dollard en Ostfriesland.
  2. De United Countries Tour.

Meer informatie?

Op de site http://www.dollard-route.de en http://www.emsland-touristik.de vindt u meer informatie.

Bad Nieuweschans

In Bad Nieuweschans is een Kei Blij wandeling uitgezet. Dit is een wandeling langs vijf XXL happy stones. U kunt de route hier vinden.  

Project Grensland-Vestingland

Door het project Grensland-Vestingland zijn de oude vestingcontouren zichtbaar gemaakt in onder andere Bad Nieuweschans, Oudeschans en Winschoten.

Er zijn informatiepanelen, beelden en er zijn routeboekjes gemaakt. Leuk om te wandelen!
Routes zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt Winschoten.

Wandelen in de natuur

Het Oldambt is bij uitstek een gebied om te voet te verkennen. Prachtige natuurgebieden als de Tjamme en het Midwolderbos en ook de boorden van de Dollard zijn te voet begaanbaar.

Het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voeren begeleide wandelingen door het gebied.

Meer informatie is te verkrijgen via deze organisaties:

Lange-afstand wandelpaden

De ruim veertig Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland vormen samen een landelijk netwerk met een totale lengte van ruim 6000 km.

Door het Oldambtgebied voeren de Lange Afstand Wandelpaden LAW 5-5 en LAW 10:

  • LAW 5-5 is het Wadden en Wierdenpad en gaat van Bad Nieuweschans naar Lauwersoog.
  • LAW 10 is het zogenaamde Noaberpad en gaat van Bad Nieuweschans naar Emmerich.