Wethouder Wünker van Oldambt in de stoel van de fysiotherapeut

Erich Wünker en Henriette Haan van de gemeente Oldambt zijn onlangs op bezoek geweest bij PrengerHoekman in Winschoten. Ze werden hartelijk ontvangen door John Krul, manager bedrijfsvoering, en Siebina Slager, fysiotherapeut en bestuursmanager.

PrengerHoekman heeft 6 locaties met ruim 30 collega’s in Winschoten en omstreken. Het verhaal van PrengerHoekman begint op 28 september 1959. Op deze datum richtten Margreet Prenger en Riek Wagenaar de praktijk voor heilgymnastiek en massage op. De eerste fysiotherapeute die zich bij de praktijk aansloot in 1964 was Hilda Hoekman. De drie dames hebben de praktijk jarenlang gedreven en stonden bekend als “De dames van De Grooth”.

Al vanaf de beginjaren staan patiëntvriendelijkheid en een aangename sfeer hoog in het vaandel. Kenmerkend is het verse kopje koffie in de wachtkamer, dat nog steeds elke morgen wordt ingeschonken voor de patiënten. De praktijk is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste fysiotherapiepraktijken van Nederland. Als enige praktijk in de regio Oost-Groningen heeft PrengerHoekman een gediplomeerde bedrijfsfysiotherapeute. Het doel van de bedrijfsfysiotherapie is om het ziekteverzuim op de werkvloer terug te brengen.

John gaf wel aan dat goede de zorg bieden wel een steeds grotere uitdaging wordt. Denk hierbij aan de administratieve lastendruk, tweedeling in de zorg en niet kostendekkende tarieven.

Maar hij zag ook zeker kansen. Zo wonnen ze in 2018 onze wedstrijd rond het meest innovatieve Wmo-idee. We zochten naar ideeën die onder andere bijdragen aan het helpen en ondersteunen van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Uit alle goede plannen werd het project voor mantelzorgers, ontwikkeld door PrengerHoekman, uitgekozen als winnaar. Een ontzettend mooi initiatief dat gewaardeerd werd door mantelzorgers, maar dat helaas door tijdsgebrek van hen niet gebruikt is.

PrengerHoekman zet ook in op samenwerking en vernieuwing. Ze werken samen met Afeer en zetten ze initiatieven als “Fitkids” en “Bewegen als Medicijn” in de markt. Ook op technologisch gebied ontwikkelen ze zich en zijn ze bezig met E-health. Dit houdt in dat ze met digitale middelen de gezondheid(szorg) willen ondersteunen en verbeteren. Zo hebben ze een oefenprogramma dat patiënten kunnen downloaden op hun telefoon. De basisbehandelingen zullen echter nooit online gaan, want fysiotherapie blijft mensenwerk, aldus Siebina.