Wie kan briefstemmen?

Kan ik briefstemmen?

Behalve vervroegd stemmen op 15 en 16 maart 2021 voor mensen die binnen de coronarisicogroep vallen, is briefstemmen een andere mogelijkheid om kiezers op een veilige manier te bedienen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Briefstemmen is de mogelijkheid voor kiezers van 70 jaar of ouder om per post te stemmen. Zij hoeven dan niet naar een stemlokaal om hun stem uit te brengen.

Hoe werkt het?

Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen.
Alles wat u nodig heeft om uw stem uit te brengen ontvangt u thuis. Uiterlijk 3 maart ontvangt u een envelop met uw stempluspas en een gezondheidscheck (enkele vragen over het coronavirus).

Met deze stempluspas kunt u:

  • uw stem uitbrengen in het stemlokaal; of
  • iemand machtigen om uw stem voor u uit te brengen; of
  • uw stem per brief uitbrengen.

Documenten om per brief te stemmen

Uiterlijk 11 maart 2021 ontvangt u een tweede envelop met een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een stapsgewijze uitleg over het briefstemmen. Hiermee kunt u uw stem bij deze Tweede Kamerverkiezing dus ook per brief uitbrengen.

1. Vul het briefstembiljet in

Vul op het briefstembiljet uw voorkeur in. Dit mag met pen of potlood in iedere kleur. Let erop dat de inkt droog is voordat u het stembiljet opvouwt.

2. Stop uw briefstembiljet in de stembiljet-envelop

Nadat u op het briefstembiljet uw keuze hebt gemaakt stopt u het briefstembiljet in de stembiljet-envelop. Maak de envelop dicht.

3. Handtekening zetten op stempluspas

Als u in staat bent om te tekenen zet u uw handtekening op de stempluspas.

4. Alle stukken in retourenvelop

Stop de stembiljet-envelop en uw ondertekende stempluspas in de retourenvelop en plak deze envelop dicht.

Wat kunt u vervolgens doen met uw briefstem? U hebt twee mogelijkheden

  1. Verstuur uw briefstem per post.
    De retourenvelop met uw briefstem doet u op de post. Let op: Zorg ervoor dat u dit doet voor 12 maart 2021, 17.00 uur. Het adres staat al op de retourenvelop.
  2. Een andere mogelijkheid is dat u of iemand anders uw stembiljet afgeeft bij het afgiftepunt in het gemeentehuis (aan de balie van het Klant Contact Centrum, Johan Modastraat 6 in Winschoten. Dit kan vanaf 10 maart.

Het afgiftepunt briefstemmen is geopend op de volgende werkdagen en tijden:

  • vanaf woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart 2021 van 09.00 tot 17.00 uur;
  • op woensdag 17 maart 2021 van 07.30 tot  21.00 uur.

In het filmpje op de website van de rijksoverheid ziet u hoe u als 70-plusser uw stem per brief kunt uitbrengen.

Heeft u een vervangend briefstembiljet, enveloppen of uitleg nodig?

Dan kunt u deze vervangende briefstembescheiden tot en met woensdag 17 maart 2021, 21.00 uur op het afgiftepunt in het gemeentehuis in Winschoten afhalen. Deze documenten kunnen niet afgehaald worden bij een stembureau.

Meer informatie?

Hebt u algemene vragen over het briefstemmen? Via (0800) 13 51 kunt u vragen stellen over het stemmen per brief. De telefoonlijn is 7 dagen per week, van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.