Aardbevingen

Aardbevingen die zijn ontstaan door gaswinning hebben veel invloed op ons leven. Ook in Oldambt hebben we te maken met schade en werken we aan de aardbevingsbestendigheid van gebouwen. Maar we maken ook plannen voor een mooiere toekomst met Nationaal Programma Groningen.

Onze rol als gemeente is om er zoveel mogelijk te zijn voor de inwoners die te maken hebben met de gevolgen van de gaswinning. We vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent, want het gaat ten slotte om uw leefomgeving en uw (t)huis.

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle onderwerpen die te maken hebben met de gevolgen van aardbevingen in het Oldambt. Mist u informatie? Laat het ons dan weten via de contactgegevens onderaan deze pagina.

Schade

Informatie over schade die is ontstaan door aardbevingen als gevolg van de gaswinning leest u op de pagina over schade. Op deze pagina vindt u informatie over:

 • Schade melden
 • Wettelijk bewijsvermoeden
 • Schademeldingen aan de rand van het aardbevingsgebied
 • Vergoeding voor extra kosten bij schade
 • Waardedalingsregeling
 • Smartengeldregeling

Ga naar de pagina over aardbevingsschade

Regelingen voor het aardbevingsgebied

Er zijn verschillende maatregelen genomen om inwoners en ondernemers uit het aardbevingsgebied tegemoet te komen.

Ga naar de pagina over maatregelen voor het aardbevingsgebied 

Bestuurlijke afspraken versterking

Op 6 november 2020 hebben het kabinet en de regio Groningen extra afspraken gemaakt over de versterking van woningen in het aardbevingsgebied. En over perspectief voor de inwoners. De nieuwe afspraken gaan niet over het herstel van schade. Daar waren al afspraken over en die blijven staan. Alle aardbevingsschade wordt vergoed, dat is en blijft het uitgangspunt. Ook de al gemaakte afspraken over de versterking van woningen blijven gelden. Er komt ruim 1,5 miljard euro extra naar Groningen.

Ga naar de pagina over de bestuurlijke afspraken

Versterken

Lees alles over het versterken van woningen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied op de pagina over versterken. Op deze pagina vindt u informatie over:

 • De versterkingsopgave in Oldambt
 • Het versterkingsproces
 • Tijdelijke huisvesting
 • Voortgang in Oldambt
 • Bestuurlijke afspraken over de versterking
 • Opname op verzoek
 • Versterken en schade

Ga naar de pagina over versterken

Hulp en advies

Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken bij de afhandeling van uw schademelding? Of wilt u graag met iemand praten over uw gezondheid of gemoedstoestand? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Ga naar de pagina over hulp en advies

Spreekuren gebiedsregisseur en IMG

Heeft u vragen over schade of versterken? Dan kunt u terecht bij de inloopspreekuren van onze gebiedsregisseur Ali Dammer. De spreekuren zijn op elke eerste dinsdag van de maand tussen 16.00 en 17.30 uur in dorpshuis ’t Trefpunt in Nieuwolda en op elke tweede dinsdag van de maand tussen 15.00 en 17.30 uur in het MFC in Nieuw Scheemda. De spreekuren starten weer in juli. In augustus zijn er geen spreekuren in verband met de zomervakantie.

Inwoners die vragen hebben over mijnbouwschade en de schaderegelingen van het IMG, kunnen vanaf 7 juni 2021 op afspraak terecht bij twee nieuwe steunpunten in Oldambt. In de steunpunten zijn zaakbegeleiders van het IMG aanwezig. Zij staan voor u klaar om vragen te beantwoorden over schadeafhandeling, om een toelichting te geven op de Waardedalingsregeling of om u te helpen met het indienen van een aanvraag. Het steunpunt in Nieuwolda (in dorpshuis ’t Trefpunt) is elke dinsdag tussen 16.00 en 20.00 uur geopend en het steunpunt in Winschoten (in Partycentrum Lamain) is elke woensdag tussen 09.00 en 13.00 uur geopend. Om een afspraak te maken bij een steunpunt, kunt u bellen met 0800-44 44 111.

Nationaal Programma Groningen

Lees alles over Nationaal Programma Groningen op deze pagina. Hier vindt u informatie over:

 • Wat is Nationaal Programma Groningen?
 • Lokaal programma Oldambt
 • Vier thema’s
 • Projecten
 • Bewonersinitiatieven

Ga naar de pagina over Nationaal Programma Groningen

Nieuws

Iedere maand leest u het laatste nieuws over de aardbevingsproblematiek in onze gemeente in De Oldambtster. Wilt u de aardbevingspagina liever digitaal ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. U ontvangt de informatie die in De Oldambtster verschijnt dan maandelijks in een pdf-document in uw mailbox.

Aanmelden voor de digitale aardbevingspagina

Bijeenkomsten versterking

Op maandag 7 juni 2021 organiseren we twee online webinars over het aardbevingsdossier in Oldambt. Tijdens deze bijeenkomsten praten we u bij over de stand van zaken rondom de versterking en de afspraken die zijn gemaakt over het vervolg van de versterking. Maar we informeren u ook over de situatie rondom de schade-afhandeling en de verschillende regelingen voor het aardbevingsgebied. Bent u er ook bij?

Gan naar de pagina over de bijeenkomsten

Contact

Komt u er niet helemaal uit, heeft u andere vragen of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact met ons op met via onderstaande contactgegevens:

Gemeente Oldambt
E: info@gemeente-oldambt.nl
T: (0597) 48 20 00