Grafstenen en monumenten

Het is gebruikelijk om op het graf een gedenksteen te plaatsen, bijvoorbeeld een liggende plaat, een staande grafsteen of een beeld. Dit hoeft niet direct na de begrafenis, u kunt er rustig de tijd voor nemen. De grootte van het monument dat u kunt plaatsen is afhankelijk van het soort graf dat u heeft gekozen. Natuursteenbedrijven kennen in het algemeen de regels voor het plaatsen van gedenktekens, dus in principe hoeft u zich daar niet uitgebreid in te verdiepen. Wij geven u hier toch wat informatie omdat wij ons kunnen voorstellen dat het bij het overleg met een natuursteenbedrijf handig is om iets te weten van de mogelijkheden en beperkingen.

Maatvoering

Voor een enkelgraf mag de oppervlakte van een gedenksteen maximaal 1.00 x 2.00 m. zijn. Voor een dubbelgraf mag de oppervlakte van een gedenkteken maximaal 2.00 x 2.00 m. zijn. Het gedenkteken mag niet hoger zijn dan 1.25 m.
Voor een kindergraf gelden de volgende maten: 0.70 x 1.20 m en een hoogte van 1.00 m.

Vergunning

Voor het plaatsen van een gedenkteken heeft u een vergunning nodig. De steenhouwer zal deze vergunning, nadat hij uw opdracht op tekening heeft gezet voor u aanvragen.

Andere mogelijkheden

De laatste jaren groeit de belangstelling voor een meer persoonlijke invulling van de begrafenis en alles daarom heen. Dit geldt ook voor de grafbedekking; het is niet langer zo dat iedereen kiest voor de traditionele grafsteen. Men kan ook kiezen voor duurzame materialen als glas, metaal, keramiek, duurzame kunststoffen of een verduurzaamde houtsoort.

Heeft u zelf ideeën over de grafbedekking, bij voorbeeld het plaatsen van een kunstwerk of iets dergelijks, dan kan de beheerder u adviseren over de praktische zaken die hierbij komen kijken, zoals het aanvragen van de vergunning.