Soorten graven

Particulier graf

Particuliere graven worden uitgegeven voor een periode van 20 of 50 jaar. Deze termijn kan na afloop steeds met 10 of 20 jaar verlengd worden. Voor een particulier graf betaalt u grafrecht, naast de kosten voor het begraven zelf; zie hiervoor de tarievenlijst. Een particulier graf wordt op volgorde aansluitend in de rij uitgegeven.

Etagegraf

Op de begraafplaats Acacialaan in Winschoten worden in een particulier graf twee personen boven elkaar begraven. Bij het begraven van de eerste overledene in het graf moet bekend zijn of het graf plaats moet bieden aan één of twee overledenen.

Enkel of dubbel graf

Op de overige begraafplaatsen kunt u kiezen voor een enkel of een dubbelgraf. Bij een dubbelgraf worden de partners naast elkaar begraven.

Kindergraf

Op de begraafplaatsen Midwolda, Scheemda en Winschoten-Acacialaan zijn speciale gedeelten gereserveerd voor graven van kinderen tot 12 jaar. Het is ook mogelijk een kind te begraven buiten het speciale kindergedeelte in een particulier graf.

Babygraf

Op de begraafplaats Acacialaan in Winschoten is een speciaal gedeelte voor graven van baby’s tot maximaal één jaar oud. Dit zijn algemene graven, die in eigendom blijven van de gemeente. Er wordt enkel een gebruikersrecht verleend. Voor deze grafjes hoeft geen grafrecht betaald te worden.

Zand - of keldergraf

Normaal gesproken wordt er begraven in een zandgraf (kist direct in het zand). Als u dit wenst kan er in een particulier graf begraven worden in een grafkelder (kist wordt geplaatst in een af te sluiten betonnen grafruimte). De aanschaf en het plaatsen van een grafkelder gebeurt op eigen kosten. Wel brengt de gemeente een extra toeslag hiervoor in rekening; zie hiervoor de tarievenlijst.