Naamskeuze bij erkenning

U bent niet getrouwd, u heeft geen geregistreerd partnerschap en u krijgt een kind. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de biologische moeder. U kunt ervoor kiezen dat uw kind de achternaam van de andere ouder krijgt. Dit kan al voor de geboorte.

Bent u een lesbisch getrouwd stel, zonder donorverklaring en wilt u dat er afstamming tot de meemoeder ontstaat? Dan moet er een erkenningsakte worden opgemaakt. U kunt dan ook de naamskeuze regelen.

Erkent de vader of de meemoeder het kind? Dan kunt u ervoor kiezen dat het kind die achternaam krijgt. De meemoeder is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Gaat u later toch met elkaar trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan met elkaar? Dan kunt u de naam van uw kind nog 1 keer veranderen naar de achternaam van de andere ouder. Kunt u de naam van uw kind door omstandigheden niet wijzigen? U woont bijvoorbeeld in een land waar u de naam niet zelf mag kiezen. U heeft maximaal 2 jaar de tijd om dit in Nederland te regelen.

Meer informatie bij: 'Naamskeuze kinderen'

U neemt allebei uw geldige identiteitsbewijs mee.

Op uw verzoek kan er een afschrift of uittreksel worden verstrekt. De kosten hiervan zijn € 14,30 (tarief 2022).

De voorwaarden zijn onder andere: 

  • Beide ouders moeten aanwezig zijn bij de naamskeuze en een geldig legitimatiebewijs bij zich hebben.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan legt het kind zelf een verklaring af over de keuze van de naam.