Rijbewijs, eerste aanvraag

Als u bent geslaagd voor uw rijexamen, kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit kan vanaf de eerste werkdag na uw examen. De gemeente controleert in het rijbewijzenregister (CRB) van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) of u echt uw rijbewijs heeft gehaald. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zet in dit register de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. Deze verklaringen krijgt u dus niet mee na uw examen.

Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat u strenger wordt gestraft als u zich niet aan de verkeersregels houdt. Meestal heeft u 5 jaar een beginnersrijbewijs. Heeft u voor uw 18e een rijbewijs gehaald? Dan is deze periode 7 jaar.

U mag al rijexamen voor de auto doen als u 17 jaar bent. U mag dan auto rijden met een coach naast u. Kijk hiervoor bij het product "Rijbewijs, jongeren".

Voor dit product kunt u direct online een afspraak maken:

Afspraak maken.

Om uw rijbewjis aan te vragen heeft u nodig:

 • uw geldige identiteitsbewijs
 • een kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook Pasfoto, richtlijnen)
 • voldoende geld (u moet uw rijbewijs betalen bij de aanvraag, u kunt contant of met uw pinpas betalen)

 Bent u (ex)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook mee:

 • verklaring van geschiktheid (deze vraagt u eerst aan bij het CBR)

Afhalen

Het rijbewijs kunt u tijdens de openingstijden afhalen op het gemeentehuis.

 

Tarieven 2019:

 • voor het aanvragen van een rijbewijs: € 39,75
 • extra bij spoedlevering: € 34,10
 • extra bij Gezondheidsverklaring € 39,30

 

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

 

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
  Uitzondering:

Bent u op het tijdstip van de aanvraag van een rijbewijs in verband met uw studie ingeschreven aan een buiten Nederland gevestigde universiteit, school voor middelbaar, voortgezet of hoger beroepsonderwijs of een andere school voor middelbaar, voortgezet of hoger onderwijs en verblijft u daarvoor in dat ander land? Dan moet u in Nederland woonachtig zijn geweest totdat uw studie is begonnen.

U kunt uw aanvraag dan rechtstreeks bij de RDW doen. Hiervoor heeft u het aanvraagformulier 3 E 0395 nodig. Deze kunt u aanvragen via de website van de RDW. Voorwaarde is dat u in het bezit moet zijn van een EU/EVA nationaliteit en persoonlijke binding met Nederland moet hebben. 

 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.