Vraag nu een gratis laadpaal voor uw elektrische auto aan!

De provincies Groningen en Drenthe willen het vervoer groener en slimmer maken. Elektrische auto's dragen daaraan bij. Voldoende openbare laadpalen stimuleren elektrisch rijden. Door het plaatsen van 1000 openbare laadpalen in Groningen en Drenthe met 100% Nederlandse, groene stroom dragen we bij aan een snelle omslag naar elektrisch rijden en duurzame energie. We willen hiermee minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer realiseren. Innovatief in dit project is dat e-rijders een eigen, lokale energieleverancier kunnen kiezen.

Oldambt doet mee in het 1000-laadpalenproject

Gemeente Oldambt werkt mee aan het vinden van geschikte locaties voor laadpalen. Als inwoner van Oldambt kunt u vanaf 1 juli 2019 een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Dat gaat snel en makkelijk via de website www.openbaarladen.nl.

Voorwaarden aanvraag openbaar laadpunt

Om een verzoek te kunnen indienen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 20 uur per week in deze gemeente.
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden, die minimaal 50 kilometer elektrisch kan rijden.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren.
  • Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Als u als bewoner of uw bedrijf een eigen parkeerterrein heeft, kunt u een laadpunt op eigen oprit of parkeerplaats laten plaatsen. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf bij één van de leveranciers van laadpalen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer uw verzoek is goedgekeurd, wordt de laadpaal op een plek bij u in de straat of buurt geplaatst. Dit is op ongeveer 250 meter loopafstand van uw woning of bedrijf. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte even kan duren, ongeveer 15 weken. Bij de laadpaal wordt ten minste één parkeervak gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen. De laadpaal is voor algemeen gebruik, dus ook buurtbewoners en bezoekers kunnen er gebruik van maken.

Gratis voor de inwoner

Het aanvragen en plaatsen van een laadpaal is voor u als inwoner gratis. De prijs die u als elektrisch rijder betaalt aan de paal is 29 cent per kWh. Dit is exclusief de kosten voor het gebruik van de laadpas. Bij welke leverancier u een laadpas aanvraagt, bepaalt u zelf.

Vanaf 1 juli kunt u uw verzoek indienen!

Oldambt werkt samen met 21 verschillende gemeenten en de provincies Groningen en Drenthe om elektrisch vervoer te stimuleren. Vanaf 1 juli kunt u terecht op de website www.openbaarladen.nl om een laadpaal bij u in de buurt aan te vragen. We zien uw aanvraag graag tegemoet!