WormsSystems Oostwold

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het Bernard Mekelenkamp van WormsSystems in Oostwold.

De uit Brabant afkomstige Bernard is in 1997 al begonnen met het kweken van wormen. In eerste instantie voor de hengelsport, wat uitgroeide tot een goed draaiend bedrijf met zelfs wereldwijde export van wormen voor visserij en compost. Door jaren hier mee bezig te zijn, samen met onder andere broer Jean, kan Bernard inmiddels wel een expert worden genoemd. In de grote schuur aan de Goldhoorn staan 4 lange rijen gerecyclede betonblokken, gevuld met iets wat lijkt op tuingrond en wormen. In een aparte klimaatcel staan de experimentele kweekbakken.

Van afval naar compost

Het ontwikkelen van goede en voor iedereen haalbare kweeksystemen, zorgde er mede voor dat in 2015 de verhuizing naar Oostwold een feit werd. Ook broer Jean verhuisde naar Oostwold, een paar boerderijen verder heeft hij zijn eigen bedrijf. Al langere tijd is bekend dat fossiele brandstoffen minder gebruikt mogen worden. Turf valt hier ook onder, een product wat bijvoorbeeld veel bij kwekerijen wordt gebruikt. “In 2024 mogen er naar Groot Brittannië geen potplanten met turf meer worden geëxporteerd,” vertelt Bernard. “Dat zette mij extra aan het denken, omdat onze wormen na het eten van bijvoorbeeld GFT een uitstekende vermicompost (is wormencompost) leveren. En deze is van een volwaardiger kwaliteit dan turf en mag wel naar het buitenland.” Deze unieke compost is zeer geschikt voor grondverbetering, planten gaan zowel onder als boven de grond veel beter groeien. Ook wanneer een boer op zijn land een kleiner stuk heeft waar gewassen het minder op doen, kunnen de wormen meehelpen de grond weer gezond te maken.

Groene toekomst met de worm

Wormen produceren van diverse soorten afval goede compost. Ook kan het zijn dat een bepaald restproduct een extra toevoeging nodig heeft om weer de juiste compost te krijgen. En dat uitzoeken is nou waar Bernard met het bedrijf mee bezig is. Bijvoorbeeld composteerbedrijven of boeren die hun afval en mest willen omzetten naar compost. “Hierin kunnen wij van het begin tot aan het eind begeleiden, ook vanwege onze goede contacten met Wageningen University & Research die voor ons heel veel definitieve onderzoeken uitvoert.” Machines die gebruikt kunnen worden voor het voeren, het scheiden van wormen en de compost, ontwerpt en produceert WormsSystems zelf. Maar wie denkt dat het gebruik van wormen alleen maar voor grote bedrijven geschikt is, heeft het mis.

Wormen bij de particulier

Met een speciale compost container en een kilo wormen kun je zelf aan de slag en hoef je nooit meer de GFT container bij de weg te zetten. In een jaar kun je twee tot drie keer je compost uit de bak halen en dat in de tuin hergebruiken. Het compostwater dat vrijkomt, kan weer aan de plantenbakken worden gegeven en hierdoor is extra bloemenvoedsel niet meer nodig. Vanaf 12 juni komt er aan de Goldhoorn 31 een heuse wormenautomaat te staan, speciaal voor de particulier. Hierin komen compost wormen die de mensen kunnen gebruiken voor hun GFT verwerking en/of  om mee te vissen. Maar ook mest van diverse dieren in en om het huis kan door speciale wormen worden omgezet in zelfgemaakte compost. “We helpen de mensen graag om op de juiste en heel eenvoudige manier mee te werken aan kleinschalig vergroenen. Als mensen meer willen weten, kunnen ze altijd even een e-mail sturen naar ons.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oostwold?

“Wij voelen ons hier helemaal thuis. Vanuit de gemeente krijgen we alle medewerking en zijn ze zeer geïnteresseerd in onze activiteiten. Ook sturen ze studenten naar ons door voor bepaalde projecten. We hebben ook leuke contacten met andere ondernemers en wisselen we ideeën uit.”

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Kies je einddoel en ga er vol voor. Geloof in je eigen product en haal je informatie bij oudere mensen die er al verstand van hebben en probeer veel samen te werken. Een mooie uitspraak van mijn vader geldt nog steeds: kennis is macht, maar kennissen is machtiger. Probeer je plan voor een deel gefinancierd te krijgen door subsidies. Voordat die worden verstrekt, zijn er diverse bureaus die jouw plan bekijken en als je subsidie mag ontvangen, weet je dat jouw plan levensvatbaar is.” 

Voor informatie over de wormen en de wormen automaat, kijk op www.wormssystems.com of stuur een mailtje naar info@wormssystems.com.

eigenaar bedrijf WormsSystems