Naamskeuze bij erkenning

Beschrijving

U bent niet getrouwd, u heeft geen geregistreerd partnerschap en u krijgt een kind. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de biologische moeder. U kunt ervoor kiezen dat uw kind de achternaam van de andere ouder krijgt. Dit kan al voor de geboorte.

Bent u een lesbisch getrouwd stel, zonder donorverklaring en wilt u dat er afstamming tot de meemoeder ontstaat? Dan moet er een erkenningsakte worden opgemaakt. U kunt dan ook de naamskeuze regelen.

Erkent de vader of de meemoeder het kind? Dan kunt u ervoor kiezen dat het kind die achternaam krijgt. De meemoeder is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Gaat u later toch met elkaar trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan met elkaar? Dan kunt u de naam van uw kind nog 1 keer veranderen naar de achternaam van de andere ouder. Kunt u de naam van uw kind door omstandigheden niet wijzigen? U woont bijvoorbeeld in een land waar u de naam niet zelf mag kiezen. U heeft maximaal 2 jaar de tijd om dit in Nederland te regelen.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. 

Meer informatie bij: 'Naamskeuze kinderen'externe-link-icoon

Aanvragen

U neemt allebei uw geldige identiteitsbewijs mee.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn onder andere: 

  • Beide ouders moeten aanwezig zijn bij de naamskeuze en een geldig legitimatiebewijs bij zich hebben.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan legt het kind zelf een verklaring af over de keuze van de naam.

Kosten

Op uw verzoek kan er een afschrift of uittreksel worden verstrekt. De kosten hiervan zijn € 16,60 (tarief 2024).