Beschermd Wonen

Kunt u niet (meer) zelfstandig of zonder begeleiding ergens wonen omdat u psychische of sociale problemen heeft? Misschien komt u dan in aanmerking voor beschermd wonen.

Beschermd wonen betekent dat u veilig woont en begeleiding krijgt. Er is 24 uur per dag toezicht en begeleiding. Soms op afroep, soms vlakbij. U heeft een eigen woonruimte. Soms deelt u de badkamer, keuken en zitkamer met anderen. U wordt geholpen met het indelen van uw dag en het op orde houden van uw huishouden. En met goed voor uzelf zorgen. U kunt bijvoorbeeld leren verantwoordelijk om te gaan met uw woonsituatie. En u leert wat u moet en mag als huurder. Bij Beschermd wonen krijgt u begeleiding, maar geen behandeling.

  • U woont in onze gemeente
  • Het is nodig dat er 24 uur per dag toezicht en begeleiding is
  • U hebt psychische of psychosociale problemen. Of een verslaving
  • U kunt niet (meer) alleen wonen
  • U bent 18 jaar of ouder als we Beschermd wonen gaan regelen. U kunt zich wel al aanmelden als u 17 ½ jaar bent
  • U heeft geen recht op zorg vanuit de zorgwetten Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet en/of de verlengde Jeugdwet. U heeft ook geen recht op Forensische zorg.

Na uw aanvraag bekijken wij wat er mogelijk is. En voor hoe lang. Misschien kunnen familie, buren of kennissen u helpen. En misschien is er algemene hulp waar u gebruik van kunt maken.

Sinds 2021 is het ook mogelijk als u psychische problemen heeft om een beschermde woonplek te krijgen die wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit heet GGZ Wonen. GGZ Wonen is langdurige zorg en biedt begeleiding bij psychische klachten. U kunt dit aanvragen via het CIZexterne-link-icoon.

Beschermd wonen via de gemeente

Woont u in Oldambt? Gebruik het meldformulier. Of bel (0597) 48 20 00 en vertel dat u beschermd wilt wonen.
Een consulent gaat vervolgens met u in gesprek over uw begeleidingsbehoefte en maakt een gespreksverslag en een voorstel. Als u zich kunt vinden in het voorstel, doet u een aanvraag.

De onafhankelijke cliëntondersteuners van Sociaal Werk Oldambt kunnen u helpen bij het contact met onsexterne-link-icoon.

Vraag de gemeente waar u nu woont of u beschermd kunt wonen.

U betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Dit gaat op dezelfde basis als zorg vanuit de Wet langdurige zorg. Dit is een vaste bijdrage. De eigen bijdrage wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK). U betaalt aan hen ook de eigen bijdrage.