Gehandicaptenparkeerkaart

Beschrijving

Algemene informatie

Heeft u een beperking bij het lopen en heeft u een auto of brommobiel of bent u passagier daarvan? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Ook zorginstellingen kunnen een parkeerkaart aanvragen. U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart online aan bij uw gemeente.

Met de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u op gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren. De parkeerkaart is maximaal 5 jaar binnen de heel EG geldig.

Let op: in de parkeergarage moet u betalen.

Soorten kaarten

Bestuurderskaart:

Heeft u een beperking en rijdt u zelf auto? Dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen. De parkeerkaart is niet kentekengebonden, de bestuurder kan de kaart dus voor elk voertuig gebruiken. De kaart is wel persoonsgebonden.

Passagierskaart:

Heeft u een beperking en bent u afhankelijk van vervoer door anderen? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. De kaart is persoonsgebonden.

Gecombineerde kaart

Deze kaart is geschikt als u zowel bestuurder als passagier bent. De gecombineerde kaart is persoonsgebonden

Parkeerkaart voor zorginstellingen

De kaart is bestemd voor het vervoeren van bewoners. Instellingen kunnen voor collectief vervoer van bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. 

Aanvragen

Een nieuwe of verlenging van uw huidige gehandicaptenparkeerkaart (GPK) vraagt u online aan via de blauwe knoppen op deze pagina.

Als het aanvragen online niet lukt kunt u contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer (0597) 48 20 00.

Voorwaarden

De voorwaarden gelden voor zowel de bestuurders- als de passagierskaart.

  • U moet ingeschreven staan in de gemeente Oldambt;
  • U bent bestuurder of passagier van een motorvoertuig met meer dan 2 wielen of van een brommobiel;
  • U bent bereid om mee te werken aan een medische keuring door een onafhankelijke medisch adviseur. Deze adviseur stelt de mate van uw loopbeperking vast.

Hoe lang gaat het duren?

  • Met een medische beoordeling 4 tot 6 weken
  • Zonder medische beoordeling 1 tot 2 weken (verlenging kaart).

 Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart

De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. De keuringsinstantie kan, afhankelijk van uw beperking, een kortere periode adviseren. Na 5 jaar, of na afloopt van de door de arts aangegeven periode, moet u de kaart verlengen. Het kan zijn dat u dan opnieuw gekeurd moet worden.

Kosten

  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart met medisch advies kost € 79,00*.  Dit bedrag bestaat uit de kosten voor een medische keuring en de kaart.
  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart zonder medisch advies kost € 30,00* (dit zijn kosten voor het verlengen van uw gehandicaptenparkeerkaart).

 * (dit is geen vaststaand bedrag en verandert elk kalenderjaar)

Contactgegevens

U ontvangt bericht wanneer uw kaart gereed is. U kunt tijdens openingstijden een afspraak maken om uw kaart op te halen via het telefoonnummer (0597) 48 20 00 tussen 9.00 en 12.30 uur.

Uw kaart kunt u op afspraak ophalen aan de balie locatie Garst te Winschoten:
Garst 1

Openingstijden:
Maandag tot donderdag van 9.00 tot 16.30 uur
Vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur

Naar de afspraak neemt u mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs;
  • Eén pasfoto.

Verlies, diefstal of beschadiging

Bij verlies , diefstal of beschadiging van uw gehandicaptenparkeerkaart kunt u een vervangende kaart aanvragen. De (duplicaat) gehandicaptenparkeerkaart is net zo lang geldig als de vermiste gestolen of beschadigde kaart.

U vraagt dit aan bij Team Toegang Sociaal Domein/Inkomensondersteuning telefonisch aan via telefoonnummer (0597) 48 20 00. 

Opzeggen

Als de gehandicaptenparkeerkaart niet meer wordt gebruikt (bijvoorbeeld door overlijden), geef dit dan zo snel mogelijk door:

Gemeente Oldambt
Team Toegang Sociaal Domein/Inkomensondersteuning
Postbus 175
9670 AD Winschoten

info@gemeente-oldambt.nl

www.gemeente-oldambt.nlexterne-link-icoon

Contact

Heeft u vragen, neem dan contact op:
(0597) 48 20 00
info@gemeente-oldambt.nl