Het stickersysteem

Het stickersysteem is vooral bedoeld als een beloningssysteem voor de kinderen. Daarnaast geeft het de ouders inzicht in de vordering van hun kind. Binnen de zwemlessen maken wij de stickers voor de kinderen niet al te belangrijk, omdat we hebben ervaren dat teveel druk geen goede factor is in het leerproces voor de kinderen.

Diploma A

Ik ga nu echt leren zwemmen

Deze eerste sticker krijgen alle kinderen tijdens de start van de zwemlessen in zwembad de Watertoren.

Ik kan al onder water kijken

De kinderen moeten kunnen laten zien dat ze zich met ogen open onder water kunnen oriënteren.

Ik spring al alleen in het water

Springen wordt al vanaf de eerste zwemlessen veel geoefend. Om deze sticker te verdienen moeten de kinderen zelfstandig durven te springen halverwege in het instructiebad.

Ik drijf op mijn buik en rug

Voor deze sticker moeten de kinderen zelfstandig en zonder drijfmiddelen 5 seconden op de buik (met gezicht in het water) en 5 seconden op de rug drijven.

Ik kan na een val uit het water klimmen

Klein survival onderdeel. We laten de kinderen achterin het instructiebad te water gaan vervolgens een paar obstakels tegenkomen in het water. Vervolgens klimmen ze uit het water.

Ik zwem al op mijn rug

Er moet zelfstandig op rug, met slechts een buikkurkje, naar de overkant van het instructiebad worden gezwommen. De technische uitvoering hiervan is uitermate belangrijk. Daarnaast moeten de kinderen laten zien dat ze met een technisch goede beenslag op de buik (achter een plank) moeten kunnen zwemmen.

Ik heb met kleren aan geoefend

De kinderen zwemmen 2 lessen met een t-shirt en korte broek. Zo hebben ze alvast een beetje ervaren hoe het voelt om gekleed in het water te zijn.

Ik ben begonnen met borst en rugcrawl

Voor deze sticker is een goede ‘trappelende’-beweging met de benen (borst– en rugcrawl beenslag) heel belangrijk. Daarnaast moeten de armen in een goed ritme over het water bewegen.

Met schoolslag kom ik ook vooruit

De kinderen hebben laten zien dat ze met slechts een buikkurkje zelfstandig een technisch goede schoolslag kunnen zwemmen. Met het behalen van deze sticker worden de kinderen als dusdanig goed bevonden dat er in het wedstrijdbad (diepe) gezwommen kan gaan worden.

Ik kan onder water door het duikscherm

Er moet door middel van een sprong of duik door een duikscherm gezwommen te worden die zich op 3 meter van de kant bevind.

Ik zwem al met kleren aan

De laatste sticker op de poster voor het zwemdiploma A. De kinderen oefenen met het kledingpakket voor zwemdiploma A.

Diploma B

Ik kan met kleren aan onder een vlot doorzwemmen

De kinderen moeten met het kledingpakket zoals deze voor diploma B wordt voorgeschreven onder een mat/vlot doorzwemmen. Er wordt daarnaast op gelet of het gehele kledingprogramma voor het zwemdiploma B zonder problemen wordt afgelegd.

Ik kan achterover in het water vallen

De kinderen vallen achterwaarts in het water

Ik zwem al een echte borst- en rugcrawl

Er moet een technisch goede borst- en rugcrawl worden afgelegd over een afstand van 10 meter.

Ik kan met een duik 6 meter onder water zwemmen

De afstand die onder water moet worden afgelegd is voor diploma B 6 meter. In tegenstelling tot diploma A moet er nu met een 'echte' duik te water worden gegaan.

Diploma C

Ik kan al grote afstanden zwemmen op mijn buik en rug

Er moet 75 meter schoolslag en 75 meter rugslag onafgebroken worden gezwommen.

Ik kan met een duik 6 meter onder water zwemmen door een gat en een wak

De afstand die de kinderen onder water moeten zwemmen is voor diploma C 6 meter. Net als diploma B moet er weer met een mooie duik te water worden gegaan, voor diploma C moete de kinderen alleen nu bovenkomen in een wakscherm.

Ik kan mezelf redden als ik uit een boot val

De kinderen simuleren het te water gaan vanuit een bootje.

Ik zwem al 15 meter borstcrawl

Er moet een technisch goede borstcrawl worden afgelegd over een afstand van 15 meter