default iconHulp bij armoede/schulden/omgaan met geld

Er zijn in de gemeente organisaties die gezinnen kunnen helpen die het (even) niet breed hebben of moeite hebben met financiën en administratie. Hieronder staat welke organisaties dat zijn en wat voor hulp zij bieden. De hulp in deze gids is vrij toegankelijk. Dat wil zeggen dat er geen toestemming nodig is van een arts, specialist of de gemeente om de hulp te gebruiken. Je kunt zelf een afspraak maken. Vrij toegankelijke hulp is meestal gratis, maar vraag dat altijd even na. 

Begeleiding bij financiën en administratie

Verschillende stichtingen, fondsen en non-profitorganisaties kunnen inwoners (zowel jongeren en ouderen) helpen met hun financiën en administratie.

  • STAP Oldambt is een fysieke en digitale plek voor alle inwoners van de gemeente Oldambt met vragen over financiën. STAP kan helpen als er problemen zijn met geldzaken. Bijvoorbeeld wanneer er een belangrijk verandering plaatsvindt in iemands leven of als er betalingsachterstanden zijn
  • Stichting Mit Elkoar Oldambt (SchuldHulpMaatje) helpt bij het op orde krijgen van geldzaken.
  • Bij Humanitas kunnen inwoners hulp krijgen bij het invullen van formulieren en aanvragen zoals zorg- en huurtoeslag.
  • Humanitas helpt inwoners ook bij het op orde krijgen en houden van de financiën en administratie.
  • De Volkskredietbank (VKB) biedt verschillende preventieve activiteiten, cursussen en voorlichting. Ook kunnen inwoners terecht voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
  • Sociaal Werk Oldambt (SWO) biedt in de vorm van ‘School als Wijk’ schoolmaatschappelijk werk aan op de mbo’s in de provincie Groningen en op alle middelbare school-locaties in de gemeente Oldambt. Jongeren kunnen bij deze schoolmaatschappelijk werkers terecht voor vragen op het gebied van werk, school, financiën, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, relaties etc.
  • Jongeren kunnen bij het jongerenwerk van SWO (Jongerencentrum ’t Spoor) terecht met al hun vragen, ook op financieel gebied. Het jongerencentrum is een plek waar jongeren elkaar ontmoeten, waar ruimte is voor maatschappelijke betrokkenheid en ervaringsleren.
  • Voor ouders is SWO als vraagbaak te vinden op verschillende basisscholen in de gemeente (zie link voor de deelnemende scholen). De vraagbaak is een plek waar ouders geholpen kunnen worden door een ervaringsdeskundige bij vragen over persoonlijke omstandigheden, geldzaken, het aanvragen van toeslagen en fondsen, het invullen van formulieren of het voeren van (lastige) telefoongesprekken.
  • Het Leger des Heils biedt onder andere hulp bij de administratie en heeft een inloopspreekuur voor hulp om (verdere) problemen rondom schulden te voorkomen.

Fondsen voor financiële ondersteuning

Verschillende stichtingen, fondsen en non-profitorganisaties kunnen helpen bij het bekostigen van alledaagse benodigdheden.

Via de Rijksoverheid kunnen inwoners een aanvraag indienen voor verschillende toeslagen, zoals kinderbijslag, het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.