Hulp bij vrijetijdsbesteding en sociale contacten

Naast alle noodzakelijke activiteiten zoals school is het ook goed om andere activiteiten te ondernemen, te bewegen en om in contact te komen met andere kinderen/jongeren. In Oldambt zijn verschillende plekken waar jeugd en jongeren hun vrije tijd kunnen doorbrengen, kunnen sporten of vrienden kunnen maken. Hieronder volgt een overzicht.

Vrije tijd

In Oldambt zijn meerdere speeltuinen en kinderboerderijen die openbaar toegankelijk zijn of die tegen een kleine vergoeding gebruikt kunnen worden. Kinderen kunnen voor speelplezier terecht bij:

Leger des Heils biedt een zinvolle vrijetijdsbesteding in de vorm van een kinderkookcafé waar kinderen leren over het klaarmaken van eten. Ook organiseren zij een crea-ochtend.

Kindervakantiekamp organiseert jaarlijks een vakantieweek in de zomervakantie voor kinderen van 6 t/m 14 jaar, uit de regio Winschoten, die door sociale, maatschappelijke  en/of financiële omstandigheden in de thuissituatie niet op vakantie kunnen.

Stichting Heppie organiseert vakanties & weekenden voor kwetsbare kinderen van 6 t/m 18 jaar en hun gezin.

Verenigingen (sport en cultuur)

Er zijn in de gemeente verschillende verenigingen waar jeugd en jongeren lid van kunnen worden. Klik hier voor een overzicht van het sportaanbod en sport- en cultuurfondsen voor inwoners met een laag inkomen. Veel verenigingen bieden mogelijkheden voor één of meerdere proeflessen.

Sociale contacten

In meerdere dorpen en wijken zijn organisaties actief die activiteiten organiseren voor jongeren om elkaar te ontmoeten in hun vrijetijd:

• Bij jongerencentrum ’t spoor van Sociaal Werk Oldambt kunnen jongeren onder begeleiding van jongerenwerkers een zinvolle tijdbesteding vinden en ook andere jongeren ontmoeten.
  • Dorpsbelangen Drieborg organiseert maandelijks een jeugdsoosavond op vrijdag.
  • Jongerencentrum Oostwold biedt een ontmoetingsplek voor jongeren waar ook regelmatig verschillende activiteiten worden georganiseerd.
  • Kinderclub Beerta is een club voor kinderen om gezellig samen te kunnen zijn.
  • Op Kinderboerderij Bad Nieuweschans is een kinder- en knutselclub.
  • Humanitas organiseert een vriendschapskring voor mensen van 18 jaar en ouder met een verstandelijke beperking.

Sociaal Werk Oldambt (SWO) biedt in de vorm van ‘School als Wijk’ schoolmaatschappelijk werk aan op de mbo’s in de provincie Groningen. Jongeren kunnen bij deze schoolmaatschappelijk werkers terecht voor vragen op het gebied van werk, school, financiën, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, relaties etc.

De Luisterlijn is een Nederlandse organisatie die dag en nacht emotionele ondersteuning op afstand biedt.

De kindertelefoon biedt via de chat en telefoon een luisterend oor voor elke vraag van kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar. De Kindertelefoon biedt een veilige plek waar kinderen via een forum ook elkaar kunnen helpen.