Mantelzorg

Ondersteuning aan mantelzorgers

Mantelzorg is iets waar je vanzelf inrolt. Omdat je partner of je zus ziek wordt of omdat je ouders ouder worden. Soms blijft het beperkt tot een paar uurtjes per week, soms wordt het veel meer en wordt de zorgtaak als zwaar ervaren. 

Steunpunt Mantelzorg

Bij het Steunpunt Mantelzorg van Sociaal Werk Oldambt kunnen mantelzorgers terecht voor informatie, advies of ondersteuning. Voor persoonlijke begeleiding, emotionele steun, of voor een luisterend oor kunt u terecht bij Elke Hut van Sociaal Werk Oldambt. Per mail te bereiken op e.hut@sociaalwerkoldambt.nl. Ook kunt u meer informatie vinden over mantelzorg op de website van Sociaal Werk Oldambt: https://www.sociaalwerkoldambt.nl/senioren/senioren-1/externe-link-icoon.

Jonge Mantelzorgers

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

In Oldambt noemen we jonge mantelzorgers Jonge Helden!

https://www.sociaalwerkoldambt.nl/opgroeien-en-opvoeden/kinderen/jonge-mantelzorgers/externe-link-icoon

Registreren

U kunt zich als mantelzorger laten registreren bij het Steunpunt Mantelzorg. Zo wordt u op de hoogte gehouden van de activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg en andere interessante zaken voor u als mantelzorger. Als u zich wilt registreren, dan kunt u een e-mail sturen naar e.hut@sociaalwerkoldambt.nl.

Respijtzorg

Bent u een mantelzorger van iemand die ondersteuning krijgt vanuit de Jeugdwet of de Wmo? En bent u daardoor altijd in de nabijheid van degene waar u voor zorgt? Dan kan de gemeente u respijtzorg bieden. Respijtzorg is een tijdelijke en volledige overname van de zorg. Voorbeelden van respijtzorg zijn kortdurend verblijf en logeeropvang. De gemeente zorgt dan dat degene waar u voor zorgt maximaal drie etmalen per week ergens kan logeren en daar ook de zorg krijgt die nodig is.

Wilt u hier meer weten over Respijtzorg, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Oldambt, telefoonnummer (0597) 48 20 00.