Melding brandveilig gebruik
Beschrijving
Omdat de gevolgen van een brand zeer ingrijpend kunnen zijn, is een goede brandveiligheid van groot belang. Dit geldt in het bijzonder in die gebouwen waarvoor een verhoogd risico geldt of waarvoor bij een brand de verwachte gevolgen zeer ernstig zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen! U kunt zelf veel doen om uw pand zo brandveilig mogelijk te maken.
Als u een bouwwerk in gebruik neemt of heeft, dat op grond van het Besluit bouwwerken leefomgeving (verder Bbl) als een verhoogd risico wordt aangemerkt, dan moet u een melding brandveilig gebruik (verder gebruiksmelding) doen.
Gebouwen moeten altijd brandveilig worden gebruikt. Hiervoor gelden de landelijke regels uit het Bbl. De regels voor brandveilig gebruik zijn op al het gebruik van toepassing.
U moet trouwens ook aan deze regels voldoen als u geen meldingsplicht heeft.
Voor de meer risicovolle vormen van gebruik is een gebruiksmelding nodig (zoals bij scholen, zorginstellingen, hotels, kinderdagverblijven, discotheken, maar ook bij kamergewijze verhuur.
Voor het gebruik van sommige andere bouwwerken is geen melding nodig (zoals bij een reguliere woning). Om een melding te kunnen accepteren wordt een melding door de gemeente ook aan de regels uit het Bbl getoetst.
Wat houdt het Bbl in?
Het Bbl omvat een reeks van voorwaarden voor het brandveilig gebruik van een bouwwerk (Hoofdstuk 6). Doel van het Bbl is om de kans op brand en op ongevallen bij brand te verkleinen. Voorwaarden waaraan moet worden voldaan zijn bijvoorbeeld het vrijhouden van nooduitgangen, eisen aan vluchtroutes en aanwezigheidseisen van blusmiddelen & brandmeld- en ontruimingsinstallaties. De voorwaarden zijn afhankelijk van het soort gebouw en gebruik.
Wanneer is het nodig?
Een melding moet worden gedaan in de volgende situaties:
- er vindt kamergewijze verhuur plaats
- er is sprake van een woonfunctie voor zorg
- er kunnen meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar, of personen met een fysieke of geestelijke beperking tegelijk aanwezig zijn (bijvoorbeeld ziekenhuizen, basisscholen, kinderdagopvang, dagbesteding voor personen met een beperking, et cetera)
- er is sprake van logies voor meer dan 10 personen (bijvoorbeeld hotels, pensions, et cetera)
- er kunnen meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig zijn (bijvoorbeeld evenementen- gebouwen, middelbare scholen, sporthallen, winkels, discotheken, restaurants, et cetera)
- er kunnen meer dan honderdvijftig personen tegelijk aanwezig zijn (bijvoorbeeld industrie-productie gebouwen, grote kantoren, et cetera)
Als u twijfelt in welke categorie uw activiteit valt, dan kunt u voor advies contact opnemen met de gemeente.
Deze informatie geldt voor zowel particulieren als bedrijven.
Aanvragen
De melding om een bouwwerk brandveilig te mogen gebruiken kunt u in doen op Mijn Omgevingsloket.
Als u uw melding wenst in te dienen heeft u hierbij uw DigiD nodig. De gemeente krijgt uw aanvraag/melding binnen en neemt haar in behandeling.
Bedrijven kunnen op het OLO inloggen met eHerkenning
Toezicht en handhaving
Ieder gebouw zal, afhankelijk van het gebruik en de grootte, periodiek door de Veiligheidsregio Groningen (brandweer) worden gecontroleerd. Komen tijdens deze controles gebreken aan het licht, dan moeten deze door de gebruiker van het gebouw op aanwijzing van de gemeente worden verholpen.
Wijzigingen melding
Het gebruik van een gebouw loopt vaak over een groot aantal jaren. Het kan zijn dat u na verloop van tijd het gebruik van uw gebouw wijzigt. Dit kan zijn door een verbouwing of door een andere manier van gebruiken. Wanneer u al een vergunning hebt of een melding hebt gedaan, moet de wijziging middels een nieuwe melding doorgegeven worden aan de gemeente. Wanneer uw gebouw niet meldingsplichtig was, moet u nagaan of dit na de verandering wellicht wel het geval is.
Kosten
Aan het doen van een gebruiksmelding zijn geen leges (kosten) verbonden, maar ook hier kan het zijn dat u wel kosten moet maken om het gebouw brandveilig te maken.