Ondermijning melden

Een wietplantage bij de buren, een winkel waar nooit klanten komen, een bedrijfspand waar illegaal wordt gegokt of een verlaten schuur waar ineens veel verkeer en aanloop is. Het kan zijn dat in uw buurt criminele activiteiten plaatsvinden. Vindt u het verdacht? Maak er melding van.

Meer over ondermijning

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. Ondermijning wordt, in het kort, door ons opgevat als georganiseerde criminaliteit met schadelijke lokale effecten. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale hennepteelt, drugshandel, geld witwassen, mensenhandel zoals gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting, criminele motorbendes, bedreiging en intimidatie, zorgfraude en vastgoedfraude. Het gaat meestal om criminaliteit die niet direct zichtbaar is maar achter gesloten deuren plaatsvindt of onder een dekmantel van een schijnbaar legale organisatie.

Criminelen hebben voor hun activiteiten ook niet-criminelen nodig. Ze huren bijvoorbeeld een huis om gestolen spullen op te slaan. De verhuurder van het huis wordt zo betrokken bij de criminele activiteiten. Ook al weet de verhuurder dat misschien zelf niet. Dit is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit.

De gemeente werkt samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om criminaliteit aan te pakken. Maar ondermijnende criminaliteit is soms moeilijk zichtbaar. U kunt helpen door verdachte situaties te melden. Bijvoorbeeld:

  • een winkel of restaurant waar nooit klanten komen
  • een kapper waar u nooit een afspraak kunt maken
  • een leegstaande schuur waar u regelmatig mensen ziet
  • gedumpt drugsafval
  • iemand zonder inkomsten die een dure auto heeft

Melden kan op drie manieren

Zo meldt u ondermijnende criminaliteit:

  1. Meld direct bij de gemeente Oldambt. Melden kan ook anoniem.
  2. Meld bij de politie 0900-8844 of 112 (bij spoed)
  3. Meld bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

Vertrouwelijk

Wij gaan vertrouwelijk om met uw informatie. Als u belt kunt u ook anoniem blijven. Dan noteert de gemeente geen gegevens van u. Op het meldingsformulier kunt u ook alleen melding doen, zonder persoonlijke gegevens in te vullen.

Webformulier melding bij de gemeente

Via dit webformulier kunt u een direct een melding doen bij de gemeente. Dit kan ook anoniem.

Kunt u niet melden via de website omdat u geen tablet of computer gebruikt? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag! Bel telefoonnummer 0597 48 20 00 en vraag of de informatiemakelaar veiligheid en ondermijning u terugbelt. Bij het registreren van uw melding vragen wij u om zo veel mogelijk informatie over de situatie.

Wat gebeurt er met uw melding?

Uw melding komt terecht bij  het team Veiligheid van de gemeente Oldambt. Zij nemen uw melding altijd serieus en behandelen, controleren en beoordelen uw informatie. Wanneer wij besluiten om uw signaal inhoudelijk te behandelen, leggen wij uw gegevens vast in ons systeem. Daarnaast is het mogelijk dat er contact met u wordt opgenomen om het signaal te verduidelijken, mitst u niet anoniem heeft gemeld. Uw melding kan worden gedeeld met onze samenwerkingspartners zoals de politie, justitie en andere veiligheidspartners.

Waar nodig en mogelijk wordt actie ondernomen. Dat wil zeggen dat wij als gemeente bijvoorbeeld het een vergunning gaan intrekken, een subsidie stopzetten. Eventueel kan het OM besluiten tot het starten van een strafrechtelijk onderzoek.

U wordt niet op de hoogte gebracht van het verloop en resultaat van deze acties vanwege de privacy van de betrokkene(n).

Meer informatie?