Ondersteuning

Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken bij de afhandeling van uw schademelding? Of bij de versterking van uw woning of een ander gebouw? Of wilt u graag met iemand praten over uw gezondheid of gemoedstoestand? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Onze onafhankelijke inwonersondersteuners Bernadette Schuurman en Marco Kiel kunnen u helpen als u problemen ervaart op emotioneel, lichamelijk of sociaal gebied door de aardbevingsproblematiek. Zij kunnen een luisterend oor voor u zijn, helpen bij het vinden van antwoorden, meedenken of kijken naar (meer) hulp als dat nodig is. Wilt u contact? Bel of mail ze dan.

Bernadette Schuurman
T: 06 29 37 46 65
M: inwonersondersteuner@gemeente-oldambt.nl

Marco Kiel
T: 06 41 38 35 48
M: inwonersondersteuner@gemeente-oldambt.nl

Andere ondersteuning

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)externe-link-icoon kunt u terecht voor alle schade die veroorzaakt is door bodembeweging als gevolg van gaswinning.

U kunt ook bellen met het IMG via 0800 - 4444 111. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 17.30 uur.

Of ga langs bij een van de steunpunten in onze gemeente. Op dinsdag van 16.00 tot 20.00 uur kunt u terecht bij ’t Trefpunt aan de Hoofdstraat 60 in Nieuwolda. En op woensdag van 9.00 tot 13.00 uur is het steunpunt in zalencentrum Lamain aan de Bosstraat 27 in Winschoten geopend.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG)externe-link-icoon voert deversterking uit van huizen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied. Zit u nog niet in het versterkingsprogramma, dan kunt u bellen met 088 041 44 77.

Als u in het versterkingsprogramma van NCG zit, kunnen met vragen terecht bij hun bewonersbegeleider of bij het versterkingspunt van NCG in Schildwolde aan de Hoofdweg 156 (op afspraak).

Bewonersbegeleider Annet Westert
E-mail: a.westert@nationaalcoordinatorgroningen.nl
Telefoon: 06 31 13 62 66

Stut-en-Steunexterne-link-icoon is een onafhankelijk steunpunt voor iedereen die te maken heeft met de gevolgen van mijnbouwactiviteiten in Groningen. Het steunpunt geeft gratis professionele hulp en ondersteuning bij alles dat te maken heeft met aardbevingsschade en versterken. Stut-en-Steun probeert antwoorden te geven op grote en kleine vragen die met aardbevingsschade, versterken en de diverse regelingen te maken hebben.

Loopt u vast of heeft u een klacht over het proces van schadeafhandeling of versterking? Dan kunt u terecht bij de Nationale ombudsmanexterne-link-icoon. De Nationale ombudsman helpt als het mis gaat tussen u en de overheid.

Aardbevingen door gaswinning hebben soms ingrijpende gevolgen. Er zijn al verschillende maatregelen in het leven geroepen om Groningers te ondersteunen, maar dat is niet altijd genoeg. Soms is er sprake van een bijzondere situatie waarin de problemen zich hebben opgestapeld en naast schade aan de woning ook sprake is van medische, psychische en/of sociale problemen en soms ook financiële problemen. Speciaal daarvoor is de Commissie Bijzondere Situatiesexterne-link-icoon in het leven geroepen. De commissie beoordeelt de aanvragen en besluit welke extra hulp er kan worden aangeboden. Dit kan variëren van het inschakelen van praktische hulp tot het toekennen van een financiële vergoeding.

GGD en huisartsen

Heeft u vragen over uw gezondheid of last van gezondheidsklachten door aardbevingen, bevingsschade of de versterking van uw huis? Op de website van GGD Groningenexterne-link-icoon staan tips en adviezen om bijvoorbeeld om te gaan met stress of om met uw kinderen te praten over de gevolgen van de aardbevingen. Heeft u dringend hulp nodig op gebied van uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts of met slachtofferhulpexterne-link-icoon.

Welzijnscoach

De welzijnscoach van Sociaal Werk Oldambtexterne-link-icoon helpt en ondersteunt inwoners die last hebben van stressklachten als gevolg van de aardbevingsproblematiek. U kunt in contact komen met de welzijnscoach via uw huisarts, maar ook rechtstreeks via Sociaal Werk Oldambt.