passport iconPaspoort en ID-kaart in het buitenland wonende Nederlanders

Beschrijving

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, dan kunt u bij de gemeente Oldambt een paspoort en/of identiteitskaart aanvragen. Voorafgaand aan de aanvraag moet u eerst een vragenformulier invullen en documenten toesturen. Na ontvangst nemen wij binnen 2 weken contact met u op. Zorg ervoor dat u alle documenten die nodig zijn voor de aanvraag meestuurt. Als uw dossier niet compleet is, kost het extra tijd waardoor uw aanvraag onnodig langer gaat duren. Het kan ook zijn dat we per e-mail nog aanvullende documenten bij u opvragen. Als de aanvraag goedgekeurd is laten wij u weten hoe u een afspraak kunt maken in het gemeentehuis in Winschoten. U moet bij de afspraak persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen.

Aanvragen

Voordat u een aanvraag kunt doen, moet u een checklist maken, documenten verzamelen en een vragenlijst invullen.

  • Vul de checklist in via Nederland Wereldwijd. Voor elke persoon die een paspoort en/of identiteitskaart nodig heeft, moet u apart de checklist invullen.
  • Na het invullen van de checklist krijgt u een overzicht van de documenten die u nodig heeft.
  • Vul nu de vragenlijst in. U heeft hiervoor ook de documenten van de checklist van Nederland Wereldwijd nodig. Zorg dus dat u deze documenten heeft opgeslagen op uw computer voordat u de vragenlijst invult. Voor elke persoon die een paspoort en/of identiteitskaart nodig heeft, vult u apart een vragenlijst in.

Neem dit mee naar de afspraak:

  • Alle originele documenten en een kopie daarvan
  • De checklist van Nederland Wereldwijd
  • Al uw paspoorten en/of identiteitskaarten, ook al zijn ze niet meer geldig
  • Pasfoto, niet ouder dan zes maanden die voldoet aan de eisen
  • Pinpas of contant

Hoe lang gaat het duren?

Als u in het buitenland woont, kunt u uw paspoort en/of identiteitskaart aanvragen op Schiphol of bij een van de 11 grensgemeenten, waaronder Oldambt. De wachttijden zijn niet overal hetzelfde. Klik hier voor een overzicht van de wachttijden.

Kosten

Soort paspoort/identiteitskaart

Bedrag

Geldigheid

Paspoort 18 jaar en ouder

€ 117,35

10 jaar

Paspoort t/m 17 jaar

€ 98,40

5 jaar

Identiteitskaart 18 jaar en ouder

€ 113,20

10 jaar

Identiteitskaart t/m 17 jaar

€ 80,80

5 jaar

Persoonlijk afhalen

Het aangevraagde document kunt u na drie werkdagen persoonlijk afhalen bij het gemeentehuis in Winschoten. Bezorging van de aangevraagde documenten is niet mogelijk.

Geen vaste woon-of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en geen vaste woon- of verblijfplaats? Dan kunt u zich mogelijk in laten schrijven op een briefadres bij een gemeente. Neem voor meer informatie hierover contact op met de gemeente waar u dat zou willen. Als u ingeschreven bent, kunt u in die gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen. U betaalt dan minder.

Is een briefadres geen optie? Dan kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen door de vragenlijst in te vullen. U moet dan wel bewijzen dat u in Nederland was vanaf de datum van uitschrijving in de basisregistratie personen. Dit kunt u bewijzen met verklaringen van uitkeringsinstanties, een werkgeversverklaring, salarisstroken, verzekeringspapieren, een woonvergunning en bankafschriften over deze hele periode.

Vragen?

Komt u er niet uit of heeft u andere vragen? Stuur dan een e-mail naar buitenland@gemeente-oldambt.nl.