Programma van de herdenkingen in Oldambt
Bad Nieuweschans
4 mei
- 16.00 uur: Namens de Gemeente Oldambt vindt er door het 4-mei comité een bloemlegging plaats bij het monument bij het station.
- 18.30 uur: Verzamelen bij dorpscentrum ‘De Akkerschans’.
- 18.40 uur: Vertrek vanaf ‘De Akkerschans’ naar de begraafplaats aan de Rusthoflaan, waar een delegatie basisschoolleerlingen bloemen legt en een moment stilte in acht wordt genomen.
Wij wijzen u er op dat de omgang, door naar slachtoffers vernoemde straten, in volkomen stilzwijgen zal worden afgelegd. Hierna terug naar ‘De Akkerschans’.
- 19.40 uur: Vertrek vanaf ‘De Akkerschans’ naar het monument aan de Voorstraat.
- 19.40 - 19.45 uur: Klokluiden.
- 19.45 uur: Samenkomst bij het monument. Krans- en bloemlegging.
- 20.00 uur: ‘Taptoe’. Gevolgd door twee minuten stilte.
- 20.02 uur: ‘Wilhelmus’.
- Toespraak Aart Jan Langbroek namens gemeente Oldambt.
Slotwoord Voorzitter 4-mei Comitë. - Vertrek naar Synagoge aan de Achterweg voor bloemlegging en stiltemoment.
Zang en muziek met medewerking van Schansker Dameskoor en Willem en Ira Frieswijk.
Finsterwolde
1-4 mei
- 13.00 – 17.00 uur: Tentoonstelling in MFC de Hardenberg: “Oorlog en verzet in het Oldambt”, met fotomateriaal van Bevrijdingsmuseum Noord Nederland en uit Cees Stolk’s boek ‘Een doos vol verdriet - het gezicht van het verzet in het Oldambt’, met werkstukken van kinderen van de lagere school De Bouwsteen n.a.v. gesprekken met nazaten van verzetshelden, en met gefilmde herinneringen aan het laatste oorlogsjaar van Reint Vos (91).
4 mei
- 19.30 – 20.30 uur: Stille tocht en Herdenking bij het monument. Verzamelen op de parkeerplaats van de Hardenberg. Na afloop gelegenheid tot napraten en nog een laatste kans de tentoonstelling te bekijken.
5 mei
- 9.45 – 10.30 uur: Optocht voor iedereen, van het Harm Luppens Park naar de sportvelden van BNC. Met versierde fietsen en van kinderwagens tot scootmobielen. Een groep dames loopt mee in zelfgemaakte bevrijdingsrokken in de stijl van 1946! De brandweer rijdt voorop (als er geen brand is) en er wordt door alle deelnemers zoveel mogelijk lawaai gemaakt met toeters, trommels, etc. Er is wat lekkers te drinken en te eten bij aankomst.
- 10.30 – 12.30 uur: Sport en spel voor kinderen van lagere schoolleeftijd, op het voetbalveld. Ouderen van harte welkom om te blijven kijken en mee te helpen bij de spelletjes. Geef je op: formulieren voor de spelletjes werden huis aan huis bezorgd met de Proathörn van april en extra kopieën liggen bij de Bibliotheek, bij de lagere school De Bouwsteen, bij Venema Textiel en bij Buurthuis Ganzedijk.
- 12.30 uur: einde en ophalen kinderen bij BNC.
Midwolda
4 mei
Programma vindt plaats in en om de Dorpskerk aan de Hoofdweg in Midwolda.
- 19.00 uur: gaat de kerk open. Bij binnenkomst is er een programmaboekje.
- 19.30 uur: begint de herdenking met een openingswoord door de voorzitter van het Oranje Comité Midwolda. Hierna zullen leerlingen van de scholen een gedicht voordragen en ook zal mevrouw Klooster haar zelfgeschreven gedicht voorlezen.
Dit jaar neemt de heer Koers ons mee terug in de tijd en zal de herinneringen uit de oorlog delen met ons.
Even voor 20.00 uur zullen we ons naar buiten verplaatsen. De leerlingen zullen de krans dragen en de belangstellenden kunnen een bloem mee krijgen. Na de taptoe zal er 2 minuten stilte zijn. Daarna zal de krans gelegd worden bij het monument en kunnen de belangstellenden bloemen leggen bij het monument, de graven van de vier oorlogsslachtoffers of waar zij maar willen.
Na afloop kan men nog napraten onder het genot van een kopje koffie/thee in de Dorpskerk.
5 mei
Op deze dag is er ’s morgens vanaf 10.00 uur een happy stones route door het dorp. Deze route begint bij Woldstede. Er liggen geschilderde stenen verstopt langs deze route en op sommige stenen staat een letter, deze letters vormen een zin. ’s Middags om 14.00 uur is er een niet-gemotoriseerde optocht met verklede kinderen die met hun versierde fiets of skelter door het dorp gaan. Deze route begint op de parkeerplaats bij voetbalclub MOVV. De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn voor dorpsbewoners van Midwolda in Hermans Dijkstra met een leuk programma tot 21.00 uur.
Nieuw Beerta
4 mei
- 19.30 uur: Verzamelen op parkeerplaats achter de Kerk
- 19.45 uur: Onder het luiden van de Kerkklok start Stille rondgang richting het Monument 'Ongebroken 1940-1945'
- 19.53 uur: Krans en Bloemlegging
- 20.00 uur: Twee minuten stilte gevold door 'The Last Post'
Voorlezen gedichten schoolkinderen OBS Beerta en OBS Drieborg - 20.05 uur: Toespraak van schrijver en oud journalist dhr. Cees Stolk
Samen zingen met de basisschoolkinderen: ons volkslied - 20.20 uur: Afsluiting door woordvoerder 4 Mei comité Nieuw Beerta
Na afloop bent u, namens het 4 mei comité, van harte welkom in de kerk alwaar u een kop koffie of thee krijgt aangeboden. Voor de kinderen is er frisdrank.
In het kader van 80 jaar leven in vrijheid is er in de kerk te Nieuw Beerta een expositie met een stukje oorlogsgeschiedenis uit onze dorpen van 5 jaar oorlog 40-45.
Deze kunt u bezoeken in het weekend van zaterdag 3 mei, zondag 4 mei en maandag 5 mei.
Nieuw Scheemda/'t Waar
4 mei
Ook dit jaar staat de Vereniging Dorpsbelangen Nieuw Scheemda - 't Waar weer stil bij de Dodenherdenking. Vanaf 19.30 uur is iedereen van harte welkom bij de parkeerplaats bij de loods bij “Waarschip”. We lopen dan naar het monument alwaar het ensemble van de familie Baar ons muzikaal opwacht.
Namens de Vereniging Dorpsbelangen en de gemeente Oldambt wordt er een krans en een bloemstuk neergelegd. Ook worden er rozen gelegd ter nagedachtenis aan de vijf slachtoffers en de slachtoffers van alle oorlogen. Daarna is er gelegenheid voor de nabestaanden en anderen om hun bloemen te leggen.
Na The Last Post zijn we om 20.00 uur twee minuten stil. Daarna zal het Wilhelmus ten gehore worden gebracht.
5 mei
In samenwerking met de Vereniging Dorpsbelang, organiseren de Oldambtster Boys dit jaar een 6-kamp met muziek. Op 5 mei van 12.00 tot 16.00 uur op het terrein van de Oldambtster Boys in Nieuw Scheemda, is er ruimte voor een sportieve uitdaging en gezelligheid! Ook voor de jongsten onder ons zijn er leuke activiteiten.
Stel een team van 5 personen samen en strijd in 6 leuke uitdagende spellen voor de winst! Individueel opgeven mag natuurlijk ook, dan stelt de organisatie in samenspraak een team samen.
Na het sporten kun je gratis genieten van een gezellige avond met muziek! Er worden drankjes en broodjes hamburger verkocht voor de stevige trek.
Nieuwolda
3 mei
- 11.30 en 15.30 uur: komt de Bevrijdingstocht van de alom bekende Tocht om de Noord door Nieuwolda. De wandelaars lopen de bevrijdingsroute die de geallieerde strijdkrachten hebben afgelegd. Zie ook bevrijdingstocht.nl. Honderden wandelaars lopen op zaterdag 3 mei van Winschoten naar Woldendorp. Op zondag 4 mei gaat de tocht verder van Woldendorp naar Delfzijl. Via Scheve klap en het Dok komt de tocht Nieuwolda binnen. Bij Dorpshuis ’t Trefpunt kunnen de wandelaars even pauzeren. Hier is een kleine expositie over Nieuwolda in WO II te bekijken. Op het B.K. Bosmaplein staat een verhalenverteller, net als bij de recent gerestaureerde privébunker aan het eind van de Hoofdstraat. We hopen dat veel dorpsgenoten die dag de Nederlandse vlag uithangen om de wandelaars feestelijk te onthalen! En loop gerust zelf ook even naar het Bosmaplein of de bunker om naar de verhalen te luisteren.
4 mei
- 19.00 uur: Verzamelen op het B.K. Bosmaplein (bij de brug). Namens de gemeente Oldambt is raadslid Tim van Bostelen aanwezig.
- 19.15 uur: Wie was B.K. Bosma? Een verhaal over dorpsgenoot en verzetsstrijder Berend Klaas Bosma.
- 19.30 uur: De stoet vertrekt richting de kerk. Een verhaal over de Poolse bevrijders bij het gedenkbord aan de kerk.
- 19.50 uur: De kerkklok luidt en de stoet vertrekt richting de begraafplaats. Daar leggen we bloemen bij het graf van de omgekomen militairen in de Tweede Wereldoorlog.
- 19.59 uur: Trompettist speelt The Last Post.
- 20.00 uur: Twee minuten stilte.
- 20.02 uur: Trompettist speelt het eerste couplet van het “Wilhelmus”. Daarna lezen leerlingen van Kindcentrum Letterwies gedichten voor.
- 20.10 uur: De woordvoerder van het 4-5 mei comité sluit het officiële gedeelte. De stoet vertrekt naar Dorpshuis ’t Trefpunt voor een kop koffie/thee met oranjekoek (voor de kinderen is er een glas fris), aangeboden door het 4-5 mei comité.
5 mei
- 11.00 uur: en dan is het feest! Vanaf 11.00 uur trekt een parade van oude militaire voertuigen door het dorp. Rond 12.00 uur parkeren deze rond Hoofdstraat 119 waar de voertuigen te bekijken zijn. Ook is de bunker tot 15 uur gratis te bezoeken.
Oostwold
4 mei
De stille tocht vertrekt om 19.45 uur vanaf de Nederlands Hervormde Kerk.
De tocht voert naar het monument op de hoek Klinkerstraat - Huningaweg.
Bij het monument vindt om 20.00 uur 2 minuten stilte en een korte plechtigheid plaats. Na de plechtigheid is er koffie/thee bij de Hervormde Kerk.
Scheemda
2 mei
4-5 mei lezing door dhr. Cees Stolk aan de hand van zijn boek ‘Een doos vol verdriet’, over 26 Oost-Groninger verzetshelden. Cees zal verhalen vertellen over gebeurtenissen in het Oldambt in de tweede wereldoorlog. Ook zal hij ingaan op zijn drive om alle omgekomen verzetsmensen een gezicht te geven. Uiteraard is er ruimte voor vragen en interactie.
- Locatie: De Esborg, Esbörgstraat 16 Scheemda
Aanvang: 20.00 uur (deuren open 19.30 uur)
Entree gratis, inclusief gratis welkomstdrankje
3 mei
Op zaterdag 3 mei komt in de ochtend het wandelevenement ‘Bevrijdingstocht Groningen’ door Scheemda. De wandelaars treden bij dit evenement letterlijk in de voetsporen van de bevrijders en zullen evenals de bevrijders ontvangen worden in met vlaggen versierde straten. Bij het Joodse Monument aan de Havenstraat zal extra aandacht worden gegeven aan de in de oorlog omgekomen dorpsgenoten van de Joodse gemeenschap uit Scheemda.
Herberg ’De Esborg’ is voor de wandelaars deze ochtend open voor toiletbezoek en een consumptie
4 mei
- 18.30 uur: locatie Scheemder Kerk anno 1515, inloop van de belangstellenden.
- 18.45 uur: organist dhr. Bert Smit bespeelt het monumentale balustrade pijporgel van de Scheemder Kerk anno 1515
- 19.00 uur: welkomstwoord namens de voorzitter van het 4 mei Comité Scheemda, dhr. Helmer van der Wal.
- 19.45 uur: we verlaten het kerkgebouw onder het orgelspel van de organist om ons buiten op te stellen voor de “Stille Tocht”.
- 19.52 uur: aanvang “Stille Tocht” richting het Joodse monument van Scheemda onder klokgelui vanuit de middeleeuwse Scheemder toren.
- 20.00 uur: “signaal” door trompettist Maaike de Jong - twee minuten stilte – “taptoe” van de trompettist - iedereen mag kransen en/of bloemen leggen bij het Joodse monument van Scheemda.
De eerste bloemen, namens de gemeente Oldambt, worden gelegd door de wethouder tezamen met leerlingen van de basisscholen. Hierna mag iedereen kransen en/of bloemen leggen. - 20.10 uur: ter afsluiting van de 4 mei herdenking in Scheemda is er de mogelijkheid gezamenlijk een kopje koffie te drinken, u aangeboden door de gemeente Oldambt, in de achterzaal van Café “De Haven” in Scheemda.
Westerlee
1 mei
’s ochtends: Koffie met gebak met tentoonstelling foto en film voor oa onze senioren middag Foto en filmvoorstelling en optreden shantykoor
2 mei
’s ochtends: Met de kinderen van de onderbouw naar de Leeuwenborg (Nieuw-Scheemda) middag Met de kinderen van de bovenbouw naar de Wedderbergen (indoor) avond Pubquiz “Oorlog en Vrede”.
3 mei
’s ochtends: Fietstocht, middag Hobby, rommel en kindermarkt met eten en drinken. Te denken valt aan ijs, snoep, broodje hamburgers en broodjes braadworst. Talentenshow? Ook nog een wedstrijd heel Westerlee bakt (behalve appeltaart of poffert), avond optreden band.
4 mei
’s avonds: Herdenking in de Tille, stille tocht vanaf de Tille naar de begraafplaats, met na afloop koffie en thee en een fakkeloptocht (met led) en voordracht.
5 mei
’s ochtends: Optocht fietsen, skelters en andere voortuigen door Westerlee (sinterklaasroute).
Winschoten
4 mei
- 18.00 uur: Markpleinkerk open.
- 18.15 - 18.45 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Marktpleinkerk met muziek en gedichten, georganiseerd door de Raad van Kerken.
- 18.45 uur: Joods monument, Venne.
Toespraak Bert van der Woude
Burgemeester Sikkema, legt, samen met Harry Brouwer van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans. Ook andere organisaties en individuen krijgen de gelegenheid hier een krans of bloemen neer te leggen. - 19.02 uur: ‘Stille Tocht’.
Vertrek van de ‘stille tocht', onder klokgelui, naar het monument aan het Winschoter Zuiderveen.
Route: Venne, Liefkestraat, oude Joodse begraafplaats, rechtaf naar de Vissersdijk – Bosstraat - Het Boschplein - Garstestraat - spoorwegovergang - Garst - Zuiderveen. - 19.57 uur: Monument Zuiderveen
Bij het monument verzorgen scouts, wanneer alle mensen die meelopen in de zwijgende stoet staan opgesteld, de vlagceremonie. - 19.59 uur: ‘Taptoe’ door trompettist van ‘De Harmonie’.
- 20.00 uur: Om 20.00 uur worden 2 minuten stilte in acht genomen, waarna het muziekkorps ‘De Harmonie' het Nederlandse volkslied speelt.
Aansluitend hierop legt burgemeester, samen met Harry Brouwer van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans.
Daarna leggen Duitse burgemeesters en andere organisaties een bloemstuk.
Korte speech door burgemeester Sikkema en voorlezen van gedichten door leerlingen van obs De Tweemaster. De plechtigheid wordt besloten met koraalmuziek.
Tijdens het defilé krijgen ook de overige deelnemers de gelegenheid meegebrachte bloemen bij het monument neer te leggen.
Aansluitend lopen de deelnemers aan de 'stille tocht' respectvol gezamenlijk terug naar het Marktplein, waar de stoet wordt ontbonden.
Route: Zuiderveen - Garst – spoorwegovergang - Garstestraat - Liefkensstraat - Venne - Marktplein.
In de Marktpleinkerk is er gelegenheid voor een afsluitend kopje koffie.