Rijbewijs aanvragen

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen. Lees meer over rijbewijscategorieën op Rijksoverheid.nl.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op Rijbewijs.nl.

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
 • uw rijbewijs bijna verloopt.
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
 • uw rijbewijs beschadigd is.

U kunt tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een rijbewijs.

U kunt uw rijbewijs online aanvragen (met DigiD)

Het aanvragen van een rijbewijs verloopt in drie stappen:

1. Aanvraag rijbewijs online regelen

2. Handtekening zetten en pasfoto, niet ouder dan 6 maanden, inleveren in het gemeentehuis

3. Afhalen rijbewijs in het gemeentehuis

U kunt de aanvraag voor een rijbewijs eenvoudig online regelen. Voor de aanvraag heeft u een DigiD nodig. Na het online aanvragen van het rijbewijs, moet u een afspraak maken. Dit kunt u op de volgende manieren doen: Online, telefonisch (0597) 48 20 00. Tijdens uw afspraak zet u uw handtekening, betaalt uw rijbewijs en levert een pasfoto in. Onder het tabblad ‘Aanvraag’ leest u wat u daarvoor mee moet nemen.

Zodra uw rijbewijs klaar ligt, ontvangt u een email van ons en kunt u zonder afspraak uw rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis.

Direct online aanvragen

Aanvragen zonder DigiD

Heeft u geen DigiD dan kunt u voor dit product direct online een afspraak maken

Meenemen bij uw afspraak met en zonder DigiD

U neemt het volgende mee:

 • Uw geldige identiteitsbewijs
 • 1 kleurenpasfoto. Dit moet een goedgelijkende kleurenfoto zijn die aan strenge eisen voldoet. De foto mag niet ouder dan 6 maanden zijn op moment van de aanvraag.
 • Uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs wilt verlengen of vervangen.
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Heeft u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) nodig? Vraag deze online aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Vanaf 26 mei 2018 staat op de achterkant van een nieuw rijbewijs een symbool: de letters ID met een sleutel. Het symbool geeft aan dat u in de toekomst met dit rijbewijs kunt inloggen op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Wilt u dit niet? Neem contact op met de RDW.

Tarieven rijbewijs voor 2022:

 • voor het aanvragen van een rijbewijs: € 41,60
 • Toeslag bij een spoedlevering: € 34,10
 • Gezondheidsverklaring: € 43,00

 

Op het moment dat uw nieuwe rijbewijs binnen is bij de gemeente ontvangt u een e-mail. Heeft u geen e-mailadres dan kunt u in principe uw nieuwe rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. U haalt het rijbewijs, tijdens openingstijden, persoonlijk af bij de receptie van het gemeentehuis. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het meestal de volgende werkdag klaar en kunt u het vanaf 12.00 uur ophalen. U betaalt hier spoedleges voor.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een rijbewijs. Op woensdag is een spoedaanvraag wel mogelijk.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • Het CBR heeft u een verklaring van geschiktheid gegeven.
 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.
 • U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Het CBR beoordeelt of u een verklaring van geschiktheid krijgt. Soms is hier meer informatie voor nodig, bijvoorbeeld over uw gezondheid. U moet dan het formulier Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) invullen. Lees meer over de Gezondheidsverklaring op CBR.nl.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Lees meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen op RDW.nl.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.