Rijbewijs aanvragen

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen. Lees meer over rijbewijscategorieën op Rijksoverheid.nl.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op Rijbewijs.nl.

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
 • uw rijbewijs bijna verloopt.
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
 • uw rijbewijs beschadigd is.

Een rijbewijs aanvragen, categorie uitbreiden of vernieuwen doet u bij het gemeentehuis in Winschoten. Heeft u een DigiD? Dan kunt u online alvast wat gegevens aan ons doorgeven. Dit is niet verplicht. Als u geen DigiD heeft, vullen we uw gegevens samen in tijdens de afspraak. 

Stap 1: Afspraak maken

Maak een afspraak en kom op het tijdstip van uw afspraak naar het gemeentehuis voor uw handtekening, inleveren pasfoto en het betalen voor uw rijbewijs. We nemen tijdens deze afspraak ook samen uw gegevens door. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via (0597) 48 20 00.

Meenemen naar de afspraak

Soms moet u ook een Gezondheidsverklaring invullen als u een rijbewijs aanvraagt. Bijvoorbeeld als u ouder bent dan 75 jaar of een medische beperking heeft. U kunt deze verklaring dan online aanvragen bij het CBR.

Bent u (ex-)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook een verklaring van geschiktheid mee. Deze vraagt u aan bij het CBR.

Stap 2: Rijbewijs afhalen

Uw rijbewijs kunt u afhalen bij het gemeentehuis in Winschoten. Dit kan nadat u bericht van ons heeft ontvangen of na vijf werkdagen zonder afspraak vanaf 10.00 uur. Voor het afhalen heeft u een afhaalbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. Haal uw rijbewijs binnen drie maanden op.

Spoedaanvraag

Zo snel mogelijk uw rijbewijs nodig? Doe dan voor 12.30 uur of tussen 13.30 en 14.00 uur een spoedaanvraag bij het gemeentehuis in Winschoten. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs, pasfoto, contant geld of pinpas en oude rijbewijs (als u dat heeft) mee te nemen. Heeft u de spoedaanvraag voor 14.00 uur gedaan? Meestal ligt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 12.00 uur voor u klaar. Neem het afhaalbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee als u het rijbewijs komt ophalen. 

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Tarieven rijbewijs voor 2022:

 • voor het aanvragen van een rijbewijs: € 41,60
 • Toeslag bij een spoedlevering: € 34,10
 • Gezondheidsverklaring: € 43,00

 

Op het moment dat uw nieuwe rijbewijs binnen is bij de gemeente ontvangt u een e-mail. U kunt het rijbewijs, twee uur na ontvangst van de mail, afhalen bij onze receptie. Heeft u geen e-mailadres dan kunt u in principe uw nieuwe rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. U haalt het rijbewijs, tijdens openingstijden, persoonlijk af bij de receptie van het gemeentehuis. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het meestal de volgende werkdag klaar en kunt u het vanaf 12.00 uur ophalen. U betaalt hier spoedleges voor.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een rijbewijs. Op woensdag is een spoedaanvraag wel mogelijk.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • Het CBR heeft u een verklaring van geschiktheid gegeven.
 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.
 • U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Het CBR beoordeelt of u een verklaring van geschiktheid krijgt. Soms is hier meer informatie voor nodig, bijvoorbeeld over uw gezondheid. U moet dan het formulier Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) invullen. Lees meer over de Gezondheidsverklaring op CBR.nl.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Lees meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen op RDW.nl.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.