Rijbewijs aanvragen of verlengen

Aanvragen

Het aanvragen van een eerste rijbewijs moet altijd fysiek via de gemeente. 
Wanneer u persoonlijk uw rijbewijs op het gemeentehuis komt aanvragen of verlengen kunt u alvast online uw gegevens doorgeven. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Na het invullen van uw gegevens moet u door naar Stap 1.

Ook wanneer u uw gegevens niet online doorgeeft moet u door naar Stap 1.

Het verlengen van een rijbewijs kan ook online. U hoeft dan enkel naar het gemeentehuis voor het afhalen van het rijbewijs.

Stap 1: Afspraak maken

Maak een afspraak en kom op het aangegeven tijdstip naar het gemeentehuis voor uw handtekening, inleveren van een pasfoto en het betalen voor uw rijbewijs. We nemen tijdens deze afspraak ook samen uw gegevens door. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via (0597) 48 20 00.

Wat moet u meenemen naar de afspraak:

  • Uw geldig legitimatiebewijs;
  • Als u het heeft: uw oude rijbewijs;
  • Uw pasfoto die voldoet aan de eisen;
  • Contant geld of pinpas.

Stap 2: Rijbewijs afhalen

Uw rijbewijs kunt u afhalen bij het gemeentehuis in Winschoten. Dit kan nadat u bericht van ons heeft ontvangen of na vijf werkdagen zonder afspraak vanaf 10.00 uur. Voor het afhalen heeft u een afhaalbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. Haal uw rijbewijs binnen drie maanden op.

Hoe lang gaat het duren?

Op het moment dat uw nieuwe rijbewijs binnen is bij de gemeente ontvangt u een e-mail. U kunt het rijbewijs, twee uur na ontvangst van de mail, afhalen bij onze receptie. Heeft u geen e-mailadres dan kunt u in principe uw nieuwe rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. U haalt het rijbewijs, tijdens openingstijden, persoonlijk af bij de receptie van het gemeentehuis. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het meestal de volgende werkdag klaar en kunt u het vanaf 12.00 uur ophalen. U betaalt hier spoedleges voor.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een rijbewijs. Op woensdag is een spoedaanvraag wel mogelijk.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Kosten

Product

Tarief

Rijbewijs

€ 41,60

Extra kosten spoedlevering

€ 34,10

Gezondheidsverklaring (via CBR)

€ 43,00

Spoedaanvraag

Zo snel mogelijk uw rijbewijs nodig? Doe dan voor 12.30 uur of tussen 13.30 en 14.00 uur een spoedaanvraag bij het gemeentehuis in Winschoten. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs, pasfoto, contant geld of pinpas en oude rijbewijs (als u dat heeft) mee te nemen. Heeft u de spoedaanvraag voor 14.00 uur gedaan? Meestal ligt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 12.00 uur voor u klaar. Neem het afhaalbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee als u het rijbewijs komt ophalen.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Aanvragen van een gezondheidsverklaring

Soms moet u ook een gezondheidsverklaring invullen als u een rijbewijs aanvraagt. Bijvoorbeeld als u ouder bent dan 75 jaar of een medische beperking heeft. U kunt deze verklaring dan online aanvragen bij het CBR.

Militair rijbewijs omzetten naar een burgerrijbewijs?

Bent u (ex-)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook een verklaring van geschiktheid mee. Deze vraagt u aan bij het CBR.

Geldigheid

Rijbewijs

Duur

Rijbewijs tot 65 jaar

10 jaar

Rijbewijs 65 tot 70 jaar

Tot het moment van 75 worden

Rijbewijs 70 tot 75 jaar

5 jaar

Rijbewijs 75 jaar en ouder

Afhankelijk van medische keuring, max. 5 jaar

Rijbewijs C en D

5 jaar

Omwisselen

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.