Rolstoel

Heeft u langdurig moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis of met het verplaatsen buitenshuis? En lukt het u niet om dit op eigen kracht te organiseren? Bijvoorbeeld door zelf een rolstoel te kopen? Dan komt misschien in aanmerking voor een rolstoel van de gemeente. Dit geldt ook voor een sportrolstoel.

Tijdelijke rolstoel

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u gratis een rolstoel lenen bij een thuiszorgwinkel. Dit wordt door de zorgverzekering vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Rolstoel via de gemeente

Een rolstoel via de gemeente kan 'in natura': dan regelt en betaalt de gemeente de rolstoel.

Rolstoelen zijn er in verschillende soorten. Bekijk op Check je zitexterne-link-icoon informatie over wat een passende rolstoel voor u is qua houding en soort.
Op Hulpmiddelenwijzer.nlexterne-link-icoon vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. Of u kunt gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Voor hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betaalt u een eigen bijdrage van 20,60 euro. De eigen bijdrage wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK). U betaalt aan hen ook de eigen bijdrage.

Dit geldt voor alle Wmo-voorzieningen, behalve: 

  • Taxivervoer
  • Beschermd wonen

Wilt u een rolstoel via de gemeente aanvragen? Gebruik dan het meldformulier voor uw Wmo-aanvraag. Of bel (0597) 48 20 00 en vertel dat u een Wmo-aanvraag wilt doen.

De onafhankelijke cliëntondersteuners van Sociaal Werk Oldambtexterne-link-icoon kunnen u helpen bij het contact met ons.