St. Lucas-locatie

Huidige situatie

Op dit moment dient de St. Lucas-locatie als parkeerplaats voor mensen die het centrum gaan bezoeken. Daarnaast zullen velen zich het eens zo bedrijvige en herkenbare ziekenhuis kunnen herinneren die er in gebouw nog staat, maar waar van enig herkenning nog weinig over is. Het gebouw is verouderd en verloederd. Het gebied heeft veel potentieel voor een levendig, groen en verfrissende plek voor wonen, ontmoeten en winkelen. 

Beoogd resultaat

Starten doen we met de sloop van het voormalige ziekenhuis, met als idee dat twee van de oorspronkelijke delen behouden blijven. Het doel is om binnen ongeveer twee jaar de locatie te transformeren tot een levendige woonomgeving, met een beperkt Retail aanbod (commerciële dienstverlening en winkelen) en veel groene ruimtes.

Een belangrijk voordeel van de centrale ligging van de ontwikkeling is de nabijheid van zowel winkels als groene gebieden. Aan de ene kant kunnen bewoners profiteren van de directe nabijheid van diverse winkels en voorzieningen, waardoor het gemakkelijk wordt om in de dagelijkse behoeften te voorzien. Aan de andere kant wordt er veel aandacht besteed aan het creëren groene ruimtes zodat bewoners kunnen genieten van een rustige en natuurlijke omgeving. Al met al zal de transformatie van de voormalige ziekenhuislocatie naar een oase van wonen, beperkt winkelen en veel groen een positieve impact hebben op zowel de bewoners als de omgeving. 

Voor de gemeente, maar ook voor veel inwoners van Oldambt, is het een wens vanuit St. Lucas-locatie de oversteek te maken naar de zogeheten, zwaar verloederde Blauwlocatie. Verwerving, sloop en nieuwe invulling zouden zomaar een kroon op de centrumplannen kunnen zijn. 

Wonen en winkelen

Op de St. Lucas-locatie worden wonen, groen en beperkte retail centraal gesteld in de plannen voor herontwikkeling. Met een overvloed aan groen fungeert de nieuwe locatie als een prachtig verlengstuk tussen het sfeervolle rosarium en de levendige Langestraat. Het ambitieuze project omvat de bouw van zo'n 121 woningen in diverse segmenten, waardoor een breed scala aan woongelegenheden gerealiseerd wordt. Deze variatie biedt potentiële bewoners een overvloed aan keuzes, zodat ze een woning kunnen vinden die perfect aansluit bij hun specifieke behoeften en persoonlijke voorkeuren. Met 46 koopwoningen en 75 appartementen in de sociale huursector wordt wonen op deze historische locatie mogelijk gemaakt voor velen, waar voorheen het ziekenhuis stond.

Planning

Starten doen we zoals gezegd met slopen van het voormalig ziekenhuis. Hiermee wordt begonnen in het begin van 2024 en zal iets meer dan een jaar in beslag nemen. Aanleggen van groen en het realiseren van woningbouw zal volgende stap zijn na de sloop.

Lees hier het interview met projectleider Erik Schutte.