Toegankelijk Oldambt

Samen op weg naar een toegankelijk Oldambt

In 2024/2025 gaan wij in gesprek met ervaringsdeskundigen, ondernemers, inwoners, medewerkers gemeente, de raad en maatschappelijke partijen. Samen stellen we een Lokale Inclusie Agenda (LIA) op. In de LIA werken we uit welke verbeteringen er zijn, op het gebied van toegankelijkheid en inclusie. Voorbeelden hiervan zijn het verbeteren van voetpaden, speeltuinen of het beter bereikbaar maken van winkels in onze gemeente. Ook financiële armoede en sociale armoede zullen aan bod komen. Het doel hiervan is om een toegankelijke gemeente te realiseren waarin iedereen ‘Onbeperkt kan meedoen’. 

Wanneer het gaat over ‘inclusie’ bedoelen we een brede groep mensen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een lichamelijke, auditieve, visuele of mentale beperking. Maar ook om mensen die om verschillende redenen niet volledig mee kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld door hun leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. 

Wilt u hierover meedenken tijdens een bijeenkomst? Dan zorgen wij voor een kop koffie/thee met iets lekkers er bij. Klik onderaan bij bijeenkomsten op de aanmeldlink.

Het doel van het VN-Verdrag is dat de wereld toegankelijk en inclusief wordt voor iedereen. Drempels die mensen met een beperking of chronische ziekte ervaren moeten zoveel mogelijk worden weggenomen. Het verdrag is een mensenrechtenverdrag: het beschrijft de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte op gelijke behandeling en participatie. Om deze (mensen)rechten te realiseren, is het belangrijk dat de toegankelijkheid van onderwijs, werk, wonen, omgeving, informatie, gebouwen, mobiliteit, passende zorg en ondersteuning, participatie en dienstverlening goed geregeld zijn.

Voor gemeenten betekent dit dat zij passende maatregelen moeten nemen, zodat personen met een beperking zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven. Dus, dat zij zelf de keuzes kunnen maken hoe zij willen wonen en leven. Maar ook de beschikking hebben over zorg en diensten die hen ondersteunen bij het participeren in de samenleving, als dat nodig is. En dat zij toegang hebben tot informatie, producten, openbare voorzieningen, maatschappelijke diensten, gebouwen en openbare ruimte.

Niet alle voorzieningen in de gemeente hoeven meteen toegankelijk te zijn: het gaat om een geleidelijke verbetering. Bij nieuw beleid moet altijd direct rekening gehouden worden met de positie van mensen met een beperking. Het VN-Verdrag spreekt daarom bij de ontwikkeling van nieuwe producten of nieuw beleid ook over ‘design for all’. Wanneer je bij het ontwerpen van beleid direct uitgaat van ‘de toegang en bruikbaarheid voor iedereen’ in plaats van ‘toegang en bruikbaarheid voor de gemiddelde gebruiker’ sluit je niemand uit.

Het VN verdrag bestrijkt een hele diverse groep van mensen met een beperking. Doordat iedereen anders is lukt het niet om 100% toegankelijk te zijn. Dat is ook niet wat het VN verdrag vraagt. Wel vraagt het om actief mee te denken met de oplossingen voor drempels die mensen ervaren.

Uitganspunt bij iedere stap vanuit het VN verdrag: 

“niets over ons, zonder ons”

Thema’s

De uiteindelijke agenda wordt per thema uitgewerkt. De thema’s zijn: 

  • Onderwijs en Ontwikkeling 
  • Thuis
  • Werk en Inkomen
  • Vrije tijd
  • Vervoer en 
  • Welzijn, Gezondheid en Ondersteuning 

Bijeenkomsten

We willen graag dat u met ons meedenkt. We hebben de volgende bijeenkomsten gepland.

Waar: Garst 1 Winschoten

Tijdens deze bijeenkomst kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen: 

  • toegankelijkheid van openbare ruimtes 
  • toegankelijkheid van winkels

Waar: Garst 1 Winschoten

Tijdens deze bijeenkomst kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen: 

  • eenzaamheid 
  • jezelf kunnen zijn

Waar: Garst 1 Winschoten

Tijdens deze bijeenkomst kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen: 

  • rond kunnen komen 
  • welke belemmeringen zijn er bij financiële problemen

Aanmelden voor de bijeenkomst op 25 september

De eerste bijeenkomst is op 25 september van 19:30 uur tot 21:00 uur. U kunt zich aanmelden via het online aanmeldformulierexterne-link-icoon of door te bellen met gemeente Oldambt 0597-482000. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot 18 september.