Rijbewijs online verlengen

Beschrijving

Staat u ingeschreven in de gemeente Oldambt en heeft u een Nederlands rijbewijs? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden ook online de verlenging of categorie-uitbreiding van uw rijbewijs aanvragen.

Voordelen

 • Eén keer naar het gemeentehuis in plaats van twee keer (alleen ophalen);
 • Ophalen na twee werkdagen in plaats van vijf.

Gaat het niet om een verlenging of een categorie-uitbreiding, maar vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Ga dan naar rijbewijs aanvragenexterne-link-icoon.

Aanvragen

 1. U laat een pasfoto maken bij een RDW-erkende fotograafexterne-link-icoon. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW;
 2. Binnen een aantal minuten ontvangt u een bevestiging van de RDW dat u online uw rijbewijs kunt aanvragen;
 3. U vraagt uw rijbewijs via de RDW online aanexterne-link-icoon en betaalt via iDeal.

Na twee werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs afhalen en het oude inleveren. Het rijbewijs ligt klaar na 10.00 uur en u hoeft geen afspraak te maken om uw nieuwe rijbewijs af te halen.

Voorwaarden

 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs;
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan;
 • U heeft de DigiD-app;
 • U heeft een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) of een Iphone (model 7 of hoger met iOS versie 13).

Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Ga dan naar rijbewijs aanvragen of verlengen.

Kosten

 • Rijbewijs € 51,11
 • Gezondheidsverklaring (via CBR) € 41,00

Spoedaanvraag

Zo snel mogelijk uw rijbewijs nodig? Doe een spoedaanvraag. Dit kan niet via het online rijbewijs verlengen, maar moet op locatie. Doe voor 12.30 uur of tussen 13.30 en 14.00 uur een spoedaanvraag bij het gemeentehuis in Winschoten. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs, pasfoto, contant geld of pinpas en oude rijbewijs (als u dat heeft) mee te nemen. Heeft u de spoedaanvraag voor 14.00 uur gedaan? Meestal ligt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 12.00 uur voor u klaar. Neem het afhaalbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee als u het rijbewijs komt ophalen.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar het gemeentehuis om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Aanvragen van een gezondheidsverklaring

Soms moet u ook een gezondheidsverklaring invullen als u een rijbewijs aanvraagt. Bijvoorbeeld als u ouder bent dan 75 jaar of een medische beperking heeft. U kunt deze verklaring dan online aanvragen bij het CBRexterne-link-icoon.

Militair rijbewijs omzetten naar een burgerrijbewijs?

Bent u (ex-)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook een verklaring van geschiktheid mee. Deze vraagt u aan bij het CBRexterne-link-icoon.

Geldigheid

 • Rijbewijs tot 65 jaar, 10 jaar
 • Rijbewijs 65 tot 70 jaar, Tot het moment van 75 worden
 • Rijbewijs 70 tot 75 jaar, 5 jaar
 • Rijbewijs 75 jaar en ouder, Afhankelijk van medische keuring, max. 5 jaar
 • Rijbewijs C en D, 5 jaar

Omwisselen

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDWexterne-link-icoon.

Inloggen met uw rijbewijs

Vanaf 1 juli 2023 heeft elk rijbewijs een inlogfunctie.

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode.

Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Rijbewijzen vanaf 26 mei 2018 tot 1 juli 2023; zelf pincode aanvragen

Deze rijbewijzen beschikken ook over een inlogfunctie. Maar u ontvangt geen brief van DigiD, u moet zelf via DigiD een pincode aanvragen als u de inlogfunctie wilt activeren.

Daarvoor betaalt u € 3,50 legeskosten.