Vluchtelingen Oekraïne

Opvangplek

Bent u vluchteling vanuit Oekraïne? Of bent u in contact met een vluchteling uit Oekraïne? De gemeente kan u helpen bij het zoeken naar een opvangplek. U kunt daarvoor bellen met (0597) 48 20 00.

Het Rode Kruis heeft ook een hulplijn. Via WhatsApp kunnen er in het Oekraïens, Russisch of Engels vragen worden gesteld. Dit kan door een bericht, maar ook door een spraakbericht te sturen aan 06 48 15 80 53. Een vrijwilliger die de gewenste taal spreekt, neemt dan zo snel mogelijk contact op.
De website pryv.it kan gratis helpen bij het direct vertalen van een gesprek in de talen Engels, Nederlands en Oekraïens.

Inschrijven bij de gemeente

We vragen mensen uit Oekraïne die in Oldambt verblijven om zich bij de gemeente te registreren. Zo houden we zicht op waar vluchtelingen verblijven en kunnen we belangrijke informatie delen. Bijvoorbeeld over een uitkering, zorg of werk. Hiervoor wordt momenteel van alles geregeld.

Maak een afspraak via (0597) 48 20 00.

Als u een afspraak heeft, dan moet iedereen die ingeschreven moet worden meekomen naar het gemeentehuis. Neem ook voor zover mogelijk Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en/of akten mee. Kinderen zonder documenten worden ook ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.

Opvanglocaties

  • City Hotel in Winschoten
  • Voormalig Rabobank-pand in Scheemda

Zoekt u een opvangplek? Neem dan eerst contact op met de gemeente via (0597) 48 20 00.

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

We merken dat veel Oldambtsters graag willen helpen. Dat is hartverwarmend. Hier leest u hoe u kunt helpen. Deze informatie wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie.

Heeft u kleding die u wilt doneren? Dan kan dat via het Legers des Heils. Meer informatie over het doneren van kleding vindt u op de website van het Leger des Heilsexterne-link-icoon.

Wilt u een tijdelijke opvangplek aanbieden? Dit kan via Takecarebnbexterne-link-icoon.

Het Rode Kruis heeft ook een informatielijn geopend voor mensen die hulp willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Wilt u slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).

Nieuwsbrief

Op verzoek van omwonenden van de locatie in Scheemda hebben we eind mei een eerste nieuwsbrief verstuurd over de opvang(locaties). Wilt u ook op de hoogte blijven over hoe de opvang verloopt? Dan kunt u zich aanmelden via info@gemeente-oldambt.nl met daarbij vermelding ‘nieuwsbrief opvang Oekraïense vluchtelingen’ en uw e-mailadres. Heeft u geen mailadres? Dan kunt u bellen met (0597) 48 20 00.

Veelgestelde vragen Oekraïne

Noodopvang

Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Op verschillende plekken in het land komen Oekraïense vluchtelingen aan.

Vanuit het Rijk is ons gevraagd om ook binnen de provincie Groningen te zoeken naar opvangplekken. De gemeente Groningen vindt het belangrijk om deze mensen te helpen. Daarom zoeken we met spoed opvanglocaties en vangen we hier mensen op.

Dat is op dit moment nog niet bekend.

Omdat hier op zeer korte termijn mensen geplaatst kunnen worden.

Woonruimte aanbieden

Hebt u een logeerplek? Meldt u zich dan aan als gastgezin bij Takecarebnbexterne-link-icoon (Nederlands) of Sharemyhomeexterne-link-icoon (Engels).

Informatie over het laten logeren van vluchtelingen staat op de website van VluchtelingenWerkexterne-link-icoon.

Niet van de gemeente. Als gastgezin maakt u hier zelf afspraken over met uw gasten.

Nee, u wordt dan niet gekort op uw bijstandsuitkering.

Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Ja. We vragen mensen uit Oekraïne die in Oldambt verblijven om zich bij de gemeente te registreren. Zo houden we zicht op waar vluchtelingen verblijven en kunnen we belangrijke informatie delen. Bijvoorbeeld over een uitkering, zorg of werk. Hiervoor wordt momenteel van alles geregeld.

Maak een afspraak via (0597) 48 20 00.

Als u een afspraak heeft, dan moet iedereen die ingeschreven moet worden meekomen naar het gemeentehuis. Neem ook voor zover mogelijk Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en/of akten mee. Kinderen zonder documenten worden ook ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.

Op forrefugees.vluchtelingenwerk.nlexterne-link-icoon staat informatie voor vluchtelingen in hun eigen taal. Ook in het Oekraïens.

Ook de Stichting Oekraïners in Nederlandexterne-link-icoon heeft informatie in het Oekraïens. Verder heeft het Rode Kruis ook een hulplijn. Via WhatsApp kunnen er in het Oekraïens, Russisch of Engels vragen worden gesteld. Dit kan door een bericht, maar ook door een spraakbericht te sturen aan 06 48 15 80 53. Een vrijwilliger die de gewenste taal spreekt, neemt dan zo snel mogelijk contact op.

Onverzekerde Oekraïense vluchtelingen die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben, kunnen terecht bij artsen en ziekenhuizen. Alleen zorg uit het basispakket wordt volledig vergoed. Hiervoor is er de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerdenexterne-link-icoon (informatie van het CAK voor zorgverleners).

Ja, dat kan. Neem daarvoor contact op met 
Dierenartspraktijk Van Zeebroeck 
via (0596) 59 12 49.

De website pryv.itexterne-link-icoon kan helpen bij het direct vertalen van een gesprek in de talen Engels, Nederlands en Oekraïens. 

Hulp voor vluchtelingen

Op nederlandvoorvluchtelingen.nlexterne-link-icoon staat een overzicht van wat u kunt doen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Via giro555.nl kunt u geld geven.

Heeft u kleding die u wilt doneren? Dan kan dat via het Legers des Heils. Meer informatie over het doneren van kleding vindt u op de website van het Leger des Heilsexterne-link-icoon.

Voor andere spullen is nog geen centraal inzamelpunt.