Paspoort

Let op: vraagt u aan voor een minderjarige lees dan eerst het tabblad 'voorwaarden'.

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf 14 jaar. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Staat uw kind bijgeschreven in uw paspoort? Deze bijschrijving is niet meer geldig. Uw paspoort blijft gewoon geldig, dus u kunt er zelf nog wel mee reizen. Gaat u op reis met uw kind? Lees de informatie bij 'Reizen met kinderen'.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort aangevraagd? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Er is ook een Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. Wilt u weten welk reisdocument het beste bij u past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart.

Denkt u dat iemand misbruik wil maken van uw identiteit? Of bent u al slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Doe dan meteen aangifte bij de politie. U heeft het proces-verbaal van de politie en een verklaring van vermissing nodig om bij de gemeente een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen.

Fraude wordt streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Iemand zou deze documenten kunnen gebruiken om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleren wij uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijzen wij u door naar de politie voor nader onderzoek.

 

Meer informatie:

Meer informatie op Rijksoverheid.nl 

Voorkom fraude met uw identiteitsbewijs 

KopieID app maakt misbruik met kopie identiteitsbewijs moeilijker 

Reisdocumenten voor in het buitenland wonende Nederlanders

Meer informatie over het Basisregister Reisdocumenten 

0 of o in mijn paspoortnummer?

 

Afspraak maken voor de aanvraag

Woont u in het buitenland?

Dan kunt u uw afspraak alleen telefonisch maken via: (0031) 597 48 20 00.

U krijgt dan extra informatie over wat u mee moet nemen. Voorkom daarom dat u voor niets naar Winschoten komt en maak de afspraak telefonisch. 

Zie ook Reisdocumenten voor in het buitenland wonende Nederlanders.

Woont u in Nederland?

Dan kunt u online een afspraak maken:

Afspraak maken

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een paspoort/Nederlandse identiteitskaart. Op woensdag is een spoedaanvraag wel mogelijk.

U neemt het volgende mee:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
 • In geval van vermissing: een ander geldig reisdocument. Let op: met ingang van 15 juni 2016 hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. U kunt dan terecht bij de gemeente voor het tekenen van een verklaring van vermissing. Voor de identiteitsvaststelling adviseren wij u om een ander geldig legitimatiebewijs (Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs) mee te nemen. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort of identiteitskaart, verloren'.
 • Schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.
 • Voldoende geld. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Online aanvragen

U kunt ook uw paspoort online aanvragen.

Het aanvragen van een paspoort verloopt in drie stappen:

 1. Aanvraag paspoort
 2. Handtekening zetten en pasfoto inleveren in het gemeentehuis
 3. Afhalen paspoort in het gemeentehuis

U kunt de aanvraag voor een paspoort eenvoudig online regelen. Ook wanneer uw paspoort kwijt of gestolen is. Voor de aanvraag heeft u een DigiD nodig. Alleen personen vanaf 18 jaar kunnen online een aanvraag doen voor een paspoort.

Na het aanvragen van het paspoort, moet u een afspraak maken. Dit kunt u op de volgende manieren doen: Online Afspraak maken, (kies dan voor Paspoort aanvragen inwoner Oldambt), telefonisch ( 0597-482000) of langskomen. Tijdens uw afspraak zet u uw handtekening, betaalt uw paspoort en levert een pasfoto in. Onder het tabblad ‘Aanvraag’ leest u wat u daarvoor mee moet nemen.

Zodra uw paspoort klaar ligt, ontvangt u een email van ons en kunt u zonder afspraak uw paspoort ophalen bij het gemeentehuis.

Direct online aanvragen

Voor kinderen onder de 18 jaar:

 • moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het toestemmingsformulier reisdocument ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee. Eén van de beide ouders of voogden moet aan de balie schriftelijk toestemming geven. Als een kind een paspoort of identiteitskaart aanvraagt, moet het kind ook aanwezig zijn bij de aanvraag. De gemeente maakt bij uw aanvraag een scan van uw vingerafdrukken.

 

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude?

 • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
 • Laat de politie een proces-verbaal opmaken.
 • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verbaal en een ander geldig legitimatiebewijs mee.
 • De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het Basisregister Reisdocumenten.

 

Tarieven 2020:

 

 • Nederlands paspoort voor personen tot 18 jaar: € 55,35
 • Nederlands paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 73,20

 

 • Tweede Nederlands paspoort voor personen tot 18 jaar: € 55,35
 • Tweede Nederlands paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 73,20

 

 • Nederlands zakenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 55,35
 • Nederlands zakenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 73,20

 

 • Faciliteitenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 55,35
 • Faciliteitenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 73,20

 

 • Vluchtelingenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 55,35
 • Vluchtelingenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 55,35

 

 • Toeslag bij spoedaanvraag:
 • voor personen tot 18 jaar: € 49,85
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 49,85

 

U betaalt dit bij uw aanvraag.

 

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen. Heeft u het paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een paspoort/Nederlandse identiteitskaart. Op woensdag is een spoedaanvraag wel mogelijk.

Bij een vermoeden van misbruik is geen spoedaanvraag mogelijk.

U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort op te halen.

U kunt het paspoort ophalen op het gemeentehuis tijdens de openingstijden.

 

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert 1 van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.