Zelf dingen ondernemen

Wilt u zelf graag dingen ondernemen, maar weet u niet waar u terecht kunt. Onderstaande voorzieningen kunnen de zelfredzaamheid vergroten en u ontmoet andere mensen. Kijk tussen onderstaande voorzieningen of er iets voor u tussen zit. U kunt bij de desbetreffende voorziening navragen of de vrij toegankelijke hulp gratis is.

Biblionet Groningenexterne-link-icoon daagt inwoners uit om zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te raken en mee te doen in de samenleving. Dit doen ze in opdracht van de Provincie Groningen en negen Groningse gemeenten.

Als lid van de bibliotheekexterne-link-icoon kunt u in Winschoten Finsterwolde en Midwolda/Oostwold boeken, e-books, luisterboeken en muziek lenen. Er zijn ook verschillende activiteiten waarvoor u geen lid van de bibliotheek hoeft te zijn. Inwoners kunnen bij de bibliotheek terecht voor hulp bij het invullen van formulieren, hulp bij juridische zaken, hulp bij digitale zaken, bespaartips van de energiecoach, oefenen met de computer spreekuur voor werkzoekenden en het taalhuis. Ook zijn er leuke activiteiten zoals dam les, het dichterscafé en het wolcafé.

Het Nationaal Ouderenfondsexterne-link-icoon zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Ze vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op een actieve manier ouder te worden. Het Ouderenfonds biedt allerlei activiteiten aan waar mensen elkaar ontmoeten. Ze zetten zich in voor ouderen voor wie onvoldoende aandacht is vanuit de maatschappij. Met het ouderenfonds blijven ouderen sociaal actief en versterken zij hun zelfredzaamheid.

Doortrappenexterne-link-icoon is een programma dat zich richt op fietsveiligheid en fietsstimulering bij ouderen. In 2023 en 2024 worden er groepsfietstochten georganiseerd en clinics gegeven over de E-bike en de driewieler.

Sociaal Werk Oldambt organiseert het hele jaar door de Kuier en Keuvel-wandelingenexterne-link-icoon voor inwoners van de gemeente Oldambt. Er wordt in een rustig tempo gelopen, zodat iedereen mee kan doen. Na afloop is er tijd voor koffie en thee. U hoeft u niet aan te melden en meedoen is gratis.

MEE Noordexterne-link-icoon biedt ondersteuning zodat u uzelf kunt redden en mee kunt doen in de samenleving. Ze kijken naar wat u wel kan en helpen u op alle levensgebieden zoals school, werk en inkomen, wonen en zorg.