Zwerfvuilacties

We zijn erg blij met zwerfvuilacties van bewoners. Werkt u als bewoner aan een schone buurt door het zwerfafval op te ruimen? Dan ondersteunen wij u graag. Ook zijn er mogelijkheden voor grotere schoonmaakacties. 

Zwerfvuilacties inwoners

Steeds meer inwoners uit onze gemeente zamelen zelf zwerfvuil in. Om hierbij te ondersteunen bieden wij, op aanvraag, prikstokken aan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u afval van anderen opruimt en hier ook nog eens voor moet betalen. Daarom halen wij het ingezamelde zwerfvuil gratis op.

Heeft u zwerfvuil ingezameld? Doe dan een Melding Openbare Ruimte (MOR)externe-link-icoon. Het wijkteam komt het dan ophalen.

Zwerfvuilacties basisscholen en verenigingen

Basisscholen, wijkplatforms en verenigingen die een zwerfvuilactie organiseren in hun wijk, kunnen een stimuleringsbijdrage van €250.- ontvangen. Dit geld kunnen ze vrij besteden.

Waar wordt de stimuleringsbijdrage van betaald?

De stimuleringsbijdrage wordt betaald van het geld dat de gemeente ontvangt uit het verpakkingsfonds. Dit fonds wordt gevoed door het bedrijfsleven. De belangrijkste gedachte achter deze overeenkomst met het bedrijfsleven is dat er op deze manier minder zwerfafval ontstaat en de omgeving schoner blijft.

Hoe komt u in aanmerking voor een stimuleringsbijdrage?

Om in aanmerking te komen voor de stimuleringsbijdrage en om de organisatie van de actie te ondersteunen, vult u het aanmeldformulierexterne-link-icoon in. Het formulier dient minimaal drie weken voor de actiedag te worden ingeleverd.

Hoe ondersteunt de gemeente verder in de zwerfvuilactie?

De buitendienst van de gemeente ondersteunt de actie door een container af te leveren bij de verzamelplaats. Na de actie halen we de container ook weer op. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Verder verstrekken we signaalkleding, handschoenen, prikkers en afvalzakken afhankelijk van het aantal deelnemers en de omvang van de actie.