housing-forms iconKarakteristieke objecten

Een karakteristiek object is een gebouw of terrein dat van groot belang is voor de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Oldambt. Vaak kan je aan deze gebouwen de geschiedenis van het dorp, stad of platteland zien. De gemeente heeft de taak om deze objecten te bewaren voor toekomstige generaties. Karakteristieke objecten hebben een sloopbescherming. De bescherming van de objecten is geregeld in het bestemmingsplan.

Karakteristieke objecten in Oldambt

In de gemeente Oldambt zijn ongeveer 1000 objecten aangewezen als karakteristiek. Deze zijn vastgelegd in bestemmingsplannen. 
Meer informatie daarover staat op de pagina het omgevingsplan.

Voor eigenaren

Als u van plan bent iets te veranderen aan uw karakteristiek object denkt de gemeente graag met u mee over de mogelijkheden. Wat kan hangt namelijk af van bijvoorbeeld de staat van het object, de investering die nodig is om het te herstellen en wat u als eigenaar graag wil. Doe daarom een vergunningscheck of neem contact op met de gemeente.

Mogelijk kunt u ook gebruik maken van een subsidie of lening:

  • Regulier onderhoud karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten (SOK). Deze subsidie is bedoeld voor regulier onderhoud aan karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten. Meer informatie staat op de website van de provincie Groningen.
  • Cultuurfonds-hypotheek. Dit is een lening met lage rente voor eigenaren van gemeentelijke monumenten, karakteristieke panden of een pand in een beschermd dorpsgezicht. Meer informatie staat op de website van het Restauratiefonds.

Meer informatie