Parkeren
Parkeerterreinen
Winschoten heeft verschillende parkeerterreinen in en rond het centrum. U kunt hier gratis uw auto parkeren. Klik hier om de te zien waar de parkeerterreinen in Winschoten liggen.
Gehandicaptenparkeerkaart
Heeft u door een lichamelijke beperking moeite met lopen? Vraag dan een gehandicaptenparkeerkaart aan. Met deze kaart mag u parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders? Dan kunt u ook een eigen parkeerplaats bij uw woning aanvragen.
Parkeeroverlast
- Heeft u last van foutgeparkeerde auto's, bijvoorbeeld op de stoep of voor uw uitrit? Probeer dan eerst de bestuurder hierop aan te spreken. Helpt dit niet? Neem dan contact op met de BOA's van de gemeente.
Moet u een paar keer steken om uw uitrit te verlaten? Dat zien wij niet als overlast. - Is er direct gevaar door foutgeparkeerde auto's? Bel dan de politie.
- Staan er regelmatig foutgeparkeerde auto's op dezelfde plek? Maak dan een melding bij de gemeente.
In woonwijken stellen we meestal geen parkeer- of stopverboden in. Zo blijft parkeren mogelijk voor iedereen die op de bestemming aankomt. Een voertuig is foutgeparkeerd als het bijvoorbeeld:
- gevaar oplevert voor andere weggebruikers;
- de stoep blokkeert;
- andere geparkeerde auto's blokkeert;
- zonder gehandicaptenparkeerkaart op een gehandicaptenparkeerplaats staat;
- langere tijd op een laad- en loshaven staat;
- geparkeerd staat op een plek waar een wegsleepregeling geldt;
- op een parkeerplaats voor elektrische auto’s staat zonder aangesloten te zijn op het oplaadpunt.
Boetes
Voor foutparkeren kunt een boete krijgen vanaf € 100,--. Op de website van het openbaar ministerie leest u meer over de hoogte van boetes.
Wegsleepregeling
De gemeente kan uw auto of ander voertuig laten wegslepen als deze foutgeparkeerd staat. Dit gebeurt alleen als het voertuig overlast veroorzaakt of een gevaarlijke situatie oplevert.
Parkeerplaatsen in de straat
- De gemeente maakt geen parkeerplaatsen op aanvraag. Het aantal parkeerplaatsen wordt bepaald volgens de richtlijnen van de kennisorganisatie CROW. Extra parkeerplaatsen worden alleen aangelegd tijdens groot onderhoud in een wijk. Vooraf voeren we een parkeeronderzoek uit. Blijkt daaruit dat de situatie niet voldoet aan de richtlijnen? Dan bekijken we of er tijdens het groot onderhoud extra parkeerplaatsen kunnen komen.
- Wilt u meer parkeerplaatsen in de buurt? Stuur dan een e-mail naar info@gemeente-oldambt.nl. Kunt u uw auto niet binnen een loopafstand van 100 meter parkeren? Dan kijken we wat mogelijk is.
- De gemeente verkoopt geen parkeerplaatsen
Parkeren van grote voertuigen
- Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter te parkeren op een door het college aangewezen plaats, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.
Aangewezen wegen/gebieden zijn: de bebouwde kom van Scheemda, de bebouwde kom van Bad Nieuweschans en de bebouwde kom van Winschoten met uitzondering van de Oosterhavenkade (op het bedrijventerrein Rensel). - Het is verboden een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt langer dan gedurende drie achtereenvolgende dagen binnen de bebouwde kom op de weg te plaatsen of te hebben.
Het bovenstaande is volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Oldambt).