housing-forms iconRijksmonumenten

Een rijksmonument is een bijzonder gebouw of terrein die van grote waarde is voor de omgeving, de wetenschap of voor de identiteit van de streek. Daarom wijst de Nederlandse overheid dit gebouw of terrein aan als rijksmonument. Dit kan een huis of kerk zijn, of bijvoorbeeld een molen, een fabriek, een tuin of een dijk. Rijksmonumenten hebben een bijzondere waarde. Daarom zijn ze beschermd tegen sloop en onnodige veranderingen.

Rijksmonumenten in Oldambt

In de gemeente Oldambt zijn er ruim 200 rijksmonumenten. Dit zijn vooral boerderijen, kerken, tuinen en woonhuizen. Op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed staat een overzicht alle rijksmonumenten in Oldambt.

Voor eigenaren

Als u van plan bent iets te veranderen aan uw rijksmonument is de kans groot dat u daar een vergunning voor nodig heeft. Rijksmonumenten zijn zowel van buiten als van binnen beschermd als monument. Meer informatie daarover staat op de pagina omgevingsvergunning.

Mogelijk kunt u ook gebruik maken van een subsidie of lening:

  • Regulier Onderhoud Rijksmonumenten (RORG). Deze subsidie is bedoeld voor regulier onderhoud aan rijksmonumenten. Meer informatie staat op de website van de provincie Groningen.
  • Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten Groningen (GRRG). Deze subsidie is bedoeld voor groot onderhoud aan rijksmonumenten. Meer informatie staat op de website van de provincie Groningen.

Meer informatie